Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това. Според няколко публикации в чуждите медии, луканката е потомък на римската луканика.
"Вероятно най-влиятелната рецепта за сушена наденица в света" - така "Лос Анджелис Таймс" описва римската луканика. Потомци на този древен месен деликатес са открити в много държави - в Италия (луганега), Испания (лонганиса), Португалия (лингуиса), Гърция (луканико), България (луканка) и на още много места по света. Думата е навлязла и в арабския език.
Луканика от Лукания
Римската луканика носи името на региона, от който произхожда - Лукания, днес познат като Базиликата, пише сайтът Artecibo. Смята се, че населението на Лукания започва да произвежда сушена наденица още преди римляните да завладеят района през III век преди новата ера. Тя явно доста се услажда на римляните и те я разпространяват и на север, където рецептата и името претърпяват леки промени - в Ломбардия сушената наденица е позната като луганега.
Днес луканика се приготвя със свинско месо, а сред основните подправки са дивият копър, черният и червеният пипер. Омесеното с подправките месо се пълни в черва. След това се оставя да се суши.
Българска ли е луканката?
08:35, 11 яну 20 / Любопитно
25
2053
Шрифт:
Още от „Любопитно“
Последни новини

А1 с нова възможност за дарение през Моят А1
15:57, 16 сеп 25 / А1
А1 и НАПГ зарадваха близо 300 деца от приемни семейства с нови раници и учебни помагала за старта на учебната година
17:50, 15 сеп 25 / А1
По случай своя 30-годишен юбилей А1 раздава 333 предметни награди в „Колелото на съдбата“, сред които 3 автомобила
17:44, 15 сеп 25 / А1
Добави коментар