Луканката е български деликатес? Мнозина българи са убедени в това. Според няколко публикации в чуждите медии, луканката е потомък на римската луканика.
"Вероятно най-влиятелната рецепта за сушена наденица в света" - така "Лос Анджелис Таймс" описва римската луканика. Потомци на този древен месен деликатес са открити в много държави - в Италия (луганега), Испания (лонганиса), Португалия (лингуиса), Гърция (луканико), България (луканка) и на още много места по света. Думата е навлязла и в арабския език.
Луканика от Лукания
Римската луканика носи името на региона, от който произхожда - Лукания, днес познат като Базиликата, пише сайтът Artecibo. Смята се, че населението на Лукания започва да произвежда сушена наденица още преди римляните да завладеят района през III век преди новата ера. Тя явно доста се услажда на римляните и те я разпространяват и на север, където рецептата и името претърпяват леки промени - в Ломбардия сушената наденица е позната като луганега.
Днес луканика се приготвя със свинско месо, а сред основните подправки са дивият копър, черният и червеният пипер. Омесеното с подправките месо се пълни в черва. След това се оставя да се суши.
Българска ли е луканката?
08:35, 11 яну 20 / Любопитно
25
2010
Шрифт:
Още от „Любопитно“
Последни новини

Aтрактивни летни предложения от А1 през август – 5G смартфони с 0% лихва на лизинг
16:53, 05 авг 25 / А1
Вземете новите Galaxy Watch8 LTE и Watch8 Classic LTE с до 300 лв. отстъпка и 6 месеца безплатен Extra SIM от A1
16:18, 04 авг 25 / А1
Смартфоните на лятото ви очакват с 80% отстъпка от А1
12:51, 01 авг 25 / А1
Добави коментар