Израел ще тества нов лазер, който прехваща дронове и ракети мигновено

11:00, 11 яну 20 / Свят 25 1498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През следващите седмици Израел ще извърши изпитания на нов лазер, който улеснява прехващането на дронове или противотанкови ракети, съобщиха властите в регионалния контекст на напрежение с Иран, предаде Франс прес.

Според израелското министерство на отбраната този "технологичен пробив" ще укрепи противовъздушния арсенал на Еврейската държава. Разработеният от Израел лазер ще бъде способен да прехваща "всичко", изстреляно срещу Еврейската държава, включително ракети със среден и голям обсег, противотанкови ракети и дронове, заяви за АФП представител на министерството.

Той ще укрепи способностите на противоракетните щитове "Железен купол" (срещу заплахи с малък обсег), "Прашката на Давид" (използван главно срещу заплахи със среден обсег) и "Стрела", предназначена да прехваща ракети с голям обсег. Министерството на отбраната ще осъществи изпитания през тази година с амбицията да инсталира новите лазери върху мобилни платформи, за защита на войници и обекти на терен.

Според властите този пробив се дължи на използването на електричество вместо химия за генерирането на мощността на лазера, което го прави по-ефективен и по-евтин от ракетите, използвани понастоящем за неутрализиране на заплахи от въздуха. Най-важен обаче е факторът скорост, понеже лазерът, след като идентифицира целта си, може да я елиминира "за секунда", обясни за АФП Исак Бен Израел - бивш шеф на научните разработки в министерството на отбраната, който сега ръководи програма в университета на Тел Авив.

"Израел вече има добра система за противовъздушна отбрана. Проблемът е, когато балони или дронове бъдат пуснати от разстояние няколкостотин метра и ги видите чак когато вече могат да хвърлят бомба върху вас", обясни ученият. Все пак той призна, че лоша видимост поради облаци или пясъчна буря може да ограничи приложението на технологията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама