Президентът на Иран се извини на Украйна за сваления самолет

20:03, 11 яну 20 / Свят 25 2178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иранският президент Хасан Рухани се е извинил на Украйна за сваления с ракета пътнически самолет в близост до Техеран, това съобщи украинският президент Владимир Зеленски.

Двамата са провели телефонен разговор, съобщиха от прессекретариата на украинския държавен глава.

Меркел: Важна стъпка е признанието на Иран, че е свалил самолета

"Рухани се извини за трагедията, отнела животите на 176 души. Президентът на Иран напълно признава, че трагедията е възникнала поради погрешни действия на военните в тази страна", се казва още в съобщението на президентството.

Зеленски е заявил пред Иран, че настоява за незабавно приключване на идентифицирането на телата на загиналите при инцидента.

"За нас е изключително важно следващата седмица - до 19 януари - телата на мъртвите да бъдат върнати в Украйна, за да могат роднините да се сбогуват с тях", подчерта украинският президент.

Украинската прокуратура: Сваленият самолет е „умишлено убийство“

Междувременно стана ясно, че част от загиналите ще бъдат погребани в Иран, "защото, въпреки паспортите, с които повечето пътници са били на борда на самолета, повечето пътници са от Иран, роднините им са там", заяви президентът на украинските авиолинии. 

Той допълни, че телата на украинските граждани могат да бъдат преместени в родината им със самолет на Министерството на отбраната, с който долетяха украински авиоексперти и разследващи в Техеран. Транспортирането на телата, обаче, ще бъде възможно само ако Иран успее да завърши всички необходими процедури навреме. 

Телата са разпределени в четири различни болници. Медицинските експерти все още нямат достатъчно материал, за да установят цялата ДНК.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама