Задържаха за кратко британския посланик в Техеран за „подстрекаване“ на протест (Обновена)

15:35, 12 яну 20 / Свят 25 1554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският посланик в Иран беше задържан за няколко часа в обвинения за организиране и участие в протестите на студенти в Техеран, съобщават световните медии.

Стотици студенти участваха в митинг пред сградата на университета "Амир Кабир" в Техеран. Те се събраха, за да почетат загиналите в катастрофата на украинския самолет, но митингуващите поискаха оставка и преследване на отговорните за бедствието, а полицията разпръсна участниците. 53-годишният Робърт Макеър записвал демонстрациите с телефона си.

Протестиращите символично са разкъсали портрета на Касем Сюлеймани, генерал от Ислямския революционен гвардейски корпус, който загина в резултат на американската атака в началото на януари.

"Британският посланик в Техеран, който присъства на митинга и участва в организирането, подбуждането и воденето на някои радикални акции, беше задържан за няколко часа", съобщи иранската информационна агенция, според която британският посланик ще бъде повикан в неделя в иранското външно министерство.

Роб Макеър отрече да е участвал в демонстрацията, до която се стигна на бдение в памет на загиналите 176 души в сваления с иранска ракета украински самолет, предаде АФП, цитирана от БНР.

„Напуснах мястото след пет минути, когато някои започнаха да скандират лозунги срещу властите", посочи той. И добави, че е бил задържан за половин час, след като напуснал района.

Нормално е да искам да отдам почит, имайки предвид, че "някои от жертвите са британци“, обасни Макеър.

ЕС разкритикува задържането на посланика, предаде БНТ. "Пълното спазване на Виенската конвенция е задължително. ЕС призовава за успокояване на напрежението, за да даде път на дипломацията", написа върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Twitter. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама