"Газпром": След критиките на Путин България строи газопроводи по- активно

15:15, 12 яну 20 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на Газпром Алексей Милер, предаде ТАСС.

Агенцията припомня, че руският президент Владимир Путин е заявявал по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“, съобщи БГНЕС. В отговор на думите на Путин, българският премиер Бойко Борисов е обяснил дългите процедури, които са забавили процеса по строителство на газопровода. Впоследствие Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май.

СБЛЪСЪК: Бави ли България „Турски поток“?

"Виждаме, че нашите български партньори в момента работят много по-интензивно от преди", допълва Милър. В същото време руският министър на енергетиката Александър Новак изразява увереност, че България ще изпълни задълженията си. "Днес работата е в разгара си, в голям мащаб. Ние сме уверени, че българските колеги ще изпълнят задълженията си и ще изградят своята част", каза Новак.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта, че страната му е приключила част от работата си и сега чака строителството да приключи от страна на България: "Всичко сме изградили, но все още чакаме българите да завършат своята част от газопровода на българска територия", пише ТАСС и припомня, че премиерът Борисов е съобщил, че България изгражда своята газоразпределителна мрежа и е готова за голямо количество газ от Русия и Азербайджан.

Борисов: Русия и Турция само се радват на това, което България прави

"България изгражда своята газоразпределителна мрежа. И колкото повече газ идва от Русия и Азербайджан, толкова повече можем да транспортираме по нашия газопровод през България. Готови сме за това", каза той.

Газопроводът "Турски поток", който стартира на 8 януари, преминава по дъното на Черно море от Русия до брега на Турция. Част от трасето е изградено по транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, и Северна Македония. В бъдеще (след приключване на изграждането на цялата инфраструктура) газът ще отиде до Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода с дължина 930 км е 31,5 милиарда кубически метра. м газ годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама