Тръмп: Не ме е грижа дали Иран ще преговаря със САЩ

08:20, 13 яну 20 / Свят 25 1500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че изобщо не го е грижа дали Иран ще се съгласи да преговаря със Съединените щати.

Вчера съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че американският лидер няма да отмени санкциите срещу Иран, докато не започнат преговори. О'Брайън предположи, че Техеран "няма да има друг избор, освен да дойде на масата". "Кампанията на максимален натиск", упражняван от администрацията на Тръмп, работи, аргументира се О'Брайън и отбеляза, че "Иран е задушаван", предаде БТА.

В пост в Тwitter президентът на САЩ спомена интервюто на своя съветник за националната сигурност и написа: "В действителност не може да ме е грижа по-малко дали (иранците) ще преговарят. Това зависи изцяло от тях, но никакви ядрени оръжия и "не убивайте вашите протестиращи“.

"НЕ УБИВАЙТЕ ВАШИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ", вече призова по-рано вчера в Тwitter Тръмп, след като в събота иранската полиция разпръсна в Техеран митинги на студенти, събрали се да почетат паметта на 176-те човека, загинали при свалянето по погрешка на украински пътнически самолет от иранската противовъздушна отбрана.

Робърт О'Брайън заяви също така, че американският лидер Доналд Тръмп няма да отмени санкциите срещу Иран, докато не започнат преговори.

Четири ракети са ударили база с американски военни в Ирак

В същото време американският държавен секретар Майк Помпео призова иракското правителство да предприеме всички възможни мерки за защита на военните бази и да подведе под отговорност отговорните за неотдавнашния обстрел на военната въздушна база Балад, където е разположен американският контингент, предаде БГНЕС.

"Възмутен съм от съобщенията за нова ракетна атака срещу иракската въздушна база. Моля се за бързото възстановяване на ранените и призовавам иракското правителство да поеме отговорност за нападението срещу иракския народ", написа Помпео в Тwitter .

Той добави също, че "нарушаването на суверенитета на Ирак от групи, нелоялни към иракското правителство, трябва да бъде спряно".

Иракската въздушна база "Балад" в провинция Салах ал-Дин в северната част на страната беше нападната в неделя. Според източника, най-малко пет ракети "Катюша", изстреляни от неизвестен източник са ударили базата "Балад" и са ранили четирима служители на иракските военновъздушни сили, двама от които офицери. По-късно Пентагонът съобщи, че никой от американска армия не е пострадал.

Задържаха за кратко британския посланик в Техеран за „подстрекаване“ на протест

Иранският аятолах Али Хаменей заяви, че ситуацията в региона на Персийския залив изисква повече от когато и да е било засилване на отношенията между страните с излаз на него. "Иран никога не е преставал да обявява, че е готов да установи още по-силни връзки със страните от региона", заяви Хаменей в Тwitter.

Той разкритикува "покварващото присъствие" на САЩ и на техните съюзници в региона. Според аятолаха проблемите на района се дължат на САЩ и на техните приятели и единственият начин за справяне с тези проблеми е засилване на сътрудничеството между страните от региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама