Денят накратко – 13 януари

19:00, 13 яну 20 25 1339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Взрив в жилищен блок отне живота на двама, вътрешният министър и главният прокурор бяха в село Галиче заради бруталното убийство, започна обучението на летци за новите F-16 и още:

***

Галиче

Вече няколко дни изминаха след бруталното убийство на 18-годишна ученичка, което разтърси село Галиче. Днес на територията на селото започна специализирана полицейска операция с цел противодействие на битовата престъпност. На място бяха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Иван Гешев. По отношение на лица с две или повече висящи дела, главният прокурор констатира, че МВР, прокуратурата и местната власт следва да се координират по-добре, за да бъдат избягвани подобни деяния с трагичен край.

За тежкото престъпление в ареста са двама младежи – единият от тях призна вината си. Близките на момичето искат доживотен затвор за убиеца, а в Галиче продължава засиленото полицейско присъствие. Ето и повече подробности за трагичния случай.

***

Чумата

Днес започна унищожаването на животните, заразени с африканска чума в свинекомплекса във варненското село Брестак. Свинефермата е една от най-големите в района. В нея има 40 000 животни. Теренът за тяхното загробване е 30 декара. След унищожаването на прасетата обектът няма да може да функционира поне шест месеца.

***

Новите тарифи на тол системата

Днес за обществено обсъждане бяха публикувани тарифите на тол таксите. За автобусите таксата ще бъде между 1 и 4 стотинки максимална цена. Основната тежест на тол системата пада върху товарния бранш, където са най-високи цените – между 10 и 20 стотинки.

***

Взрив в жилищен блок отне живота на двама

Двама души загинаха при взрив в жилищен блок във Варна рано тази сутрин. От прокуратурата съобщиха, че в блока е открито още едно тяло, което още не е идентифицирано. 7 души са в болница, 18 души са преминали през токсикологията. Сред настанените в болница са три деца.

Полицията издирва 66-годишен мъж, който е живял в апартамента, където е станал взривът. Той е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи. Причина да се изнесе от апартамента е ограничителна заповед отпреди седмица  заради домашно насилие.

***

Започна обучението на летци за новите F-16

Обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител започна във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски”. В продължение на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.

***

Филипините обявиха бедствено положение

Бедствено положение беше обявено на територията на провинция Батангас на Филипините след изригването на вулкана Таал – вторият най-активен вулкан в страната. През нощта са били регистрирани най-малко 75 вулканични земетресения. Властите започнаха евакуация на населението, а управлението за гражданска авиация на Филипините препоръча на самолетите да избягват въздушното пространство близо до вулкана.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама