Бивш екоминистър за ареста на Нено Димов: По веригата ще изскочат и други нередности

18:30, 13 яну 20 / Политика 25 1664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър на екологията Валентин Василев в правителството на Филип Димитров коментира, че имаме 80% загуби по водопреносната мрежа и затова сега сме свидетели на водната криза в Перник.

"Част от водата се губи по трасета, друга част заради аварии, трети количества не се плащат", заяви той в ефира на bTV. По веригата ще изскочат и други нередности след ареста на Нено Димов, смята още Василев.

Разпитват чиновници от екоминистерството заради водната криза

Според него министърът на околната среда и водите Нено Димов не е успял да разбере къде се губи водата, не е имал и достатъчно подкрепа от управляващите. По закон именно министърът отговаря за това кой колко вода може да ползва от язовирите, като приоритет са питейно-битовите нужди, после екосистемите и накрая индустрията, припомни Василев.

Бившият екоминистър обясни още, че е задължение на Димов да пази околната среда, а останали министри имат интереси да я ползват кога законно, кога не толкова.

Спрягат трима за поста на Нено Димов

„По времето когато съм управлявал, той беше експерт, аз съм го назначавал, той беше в Центъра за околна среда, което сега е нещо друго. За мен след това той тръгна по стълбицата и той трябва да е по-различен от останалите министри. Където има нарушаване на околната среда, да ползва води, да изнася отпадъци, да строи по плажове, там играят много пари. Този министър трябва да е силна личност и да има подкрепата на управляващите и най-вече от министър-председателя, за да може да влезе в конфликт например с министъра на икономиката, на енергетиката или на туризма. Той трябва да има силата да защити районните си инспекции, които следят на места кой нарушава законите за околната среда“, коментира Василев. Освен това има много собственици на язовири, а на микроязовирите дори и не са известни, добави той.

Според бившия екоминистър темата с боклука не е нова, и по негово време е имало проблеми с това. Той обясни, че в законодателството трябва да се забрани вноса на чужд боклук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама