Денят накратко – 14 януари

19:00, 14 яну 20 25 1502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Кой ще седне на стола на Нено Димов, колко пари ще получи столицата от ЕС за борба с мръсния въздух, кой нападна областния управител на Софийска област и още:

***

Новият екоминистър ще бъде?

Депутатът от ВМРО Емил Димитров – Ревизоро ще бъде новият министър на околната среда и водите. Ревизоро ще седне в стола на подалия миналия петък оставка Нено Димов. Новият еко министър ще има за задача да направи ревизии на цялата система, която води и други градове към опасността от водна криза. Това е деветата рокада в кабинета “Борисов 3”.  Очаква се тя да бъде гласувана в Народното събрание още на утрешното заседание.

Самият Емил Димитров - Ревизоро коментира, че не изгаря от желание да заеме поста, но въпреки това ще свърши работата, която има. Той заяви още, че трябва да се запознае със ситуацията в Перник. 

***

Автоинструкторите от цялата страна излязоха на протест

Стотици учебни автомобили на инструктори блокираха днес центъра на столицата. Основното искане на автоинструкторите беше незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. В края на деня протестът им приключи с резултат. Те се споразумяха с транспортното и образователното министерства и отмениха новия закон за движение по пътищата в частта за шофьорските курсове. Ще бъде сформирана нова работна група за нов закон.

***

Областният управител на Софийска област беше нападнат от служител на телевизия "Алфа" 

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров беше нападнат от служител на телевизия "Алфа" в столично заведение късно снощи. Тодоров разказа, че по поръчение на Волен Сидеров, служителят на телевизия "Алфа" Николай Караколев се е спречкал с него, обиждал го е, след което го е ударил. Днес областният управител официално обяви, че вече не е член на АТАКА.

***

ЕС в помощ на София за борбата с мръсния въздух

Столична община ще получи над 412 000 лв. по Оперативна програма „Околна среда“ за борба с мръсния въздух. За сега обаче не е ясно как точно ще бъдат разходвани парите. Според ресорния зам.-кмет Йоана Христова част от средствата могат да отидат за допълнително миене и метене на улиците, както и за още подмяна на печките на домакинствата, които се топлят с твърдо гориво.

***

142 години от освобождението на град Белово

Град Белово чества 142 години от освобождението си. По този повод президентът Румен Радев участва в тържествената програма. Държавният глава не пропусна да коментира и водната криза в Перник, която доведе до задържането на Нено Димов и нова рокада в кабинета. 

***

Хърватското председателство на Съвета на ЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва във форум, на който бяха представени приоритетите на хърватското председателство на Съвета на ЕС. По време на откриването министърът акцентира върху два големи форума тази година, в които фокусът ще бъде поставен върху държавите от Западните Балкани. Това са Срещата на върха на ЕС - Западни Балкани през май в Загреб и Срещата на върха на съвместното председателство на Берлинския процес през октомври в София.

***

Окончателно – кметът на Несебър остава на поста си

Кметът на Несебър Николай Димитров остава на поста си. Решението е окончателно и е на Апелативния специализиран наказателен съд. От съда поискаха да не бъде остраняван от длъжността, защото предстои приемане на бюджета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама