Борисов участва в откриването на военна база на Червено море (ОБНОВЕНА)

10:34, 15 яну 20 / Политика 25 1346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море в Египет, където бе посрещнат от премиера на страната Мустафа Мадбули, съобщиха от правителстена пресслужба. Заедно с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси премиерът Борисов започва участието си в официалното откриване на новата военноморска база.

Борисов ще присъства на церемонията по личната покана на президента на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. Обектът е една от трите нови стратегически военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване египетските въоръжени сили обявиха през 2017 г.

В делегацията на министър-председателя е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Карачаканов. 

Премиерът Борисов пристигна на посещение в Египет

В рамките на визитата си Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Египет, на която ще обсъдят въпроси от общ интерес за двете страни и теми от международния дневен ред. Акцент ще бъде поставен и върху подкрепата, която България ще продължи да оказва на Египет в усилията му в борбата с тероризма и религиозния екстремизъм.

Първата срещата между българския министър-председател Бойко Борисов и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси се проведе в кулоарите на годишната 73-та сесия на ОС на ООН през септември 2018 г., където двамата лидери се договориха за практическо активизиране на партньорството.

В резултат на заявената и от двете страни добра воля за сътрудничество, на 23-24 октомври 2018 г. премиерът Бойко Борисов беше на двудневно посещение в Кайро. На 24-25 февруари 2019 г. българският министър-председател участва в първия по рода си форум на най-високо равнище между ЕС и Лигата на арабските държави в египетския курорт Шарм Ел-Шейх, където също разговаря с египетския президент Сиси. 

Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия Изток и Африка като през годините двете страни поддържат активен политически диалог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама