С 0,9% увеличават пенсиите в Испания

20:15, 14 яну 20 / Свят 25 1293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новото ляво правителство на Испания одобри повишаване на пенсиите с 0,9% през тази година. Решението беше взето на първото заседание на кабинета, съобщава БГНЕС.

11-те милиона пенсионери в Испания ще получат увеличение с 0,9% през 2020 г., което е равно на очаквания ръст на инфлацията, за да се гарантира, че "не губят покупателна способност", заяви лидерът на социалистите на пресконференция след одобряването на мярката.

Ниските разходи за живот в Българя са примамливи за немски пенсионери

Ако процентът на инфлацията се окаже по-висок от 0,9 процента, пенсионерите ще получат плащане в началото на 2021 г., за да бъдат компенсирани за разликата, добави той.

Пенсиите в Испания спряха да се свързват с инфлацията през 2014 г. като част от мерките за икономии, въведени от консервативния предшественик на Санчес по време на финансовата криза в страната.

Повишаването на пенсиите в съответствие с инфлацията беше една от мерките, включени в коалиционното споразумение, подписано между социалистите на Санчес и партията срещу икономиите Подемос след повторни общи избори през ноември.

Педро Санчес е новият премиер на Испания

Санчес, на власт от юни 2018 г., отново положи клетва като министър-председател миналата седмица, като стана глава на първото коалиционно правителство на Испания от 30-те години на миналия век.

През последните години пенсионерите организират редовни улични протести с искане за по-високи пенсии. Застаряващото население на Испания и намаляващата раждаемост предизвикаха опасения от потенциални сериозни проблеми с пенсиите и доведоха до призиви за реформа на системата.

Санчес заяви, че неговото правителство ще работи за осигуряване на "устойчива" пенсионна система.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама