Брюксел планира обща европейска минимална заплата

11:18, 15 яну 20 / Свят 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в Съюза да подкрепят инициативата за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата. Това обяви еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права Николас Шмит, съобщи БГНЕС.

Той обясни, че са започнали консултации относно плана на Комисията за борба с експлоатацията на евтина работна ръка в Европейския съюз и факта, че в много страни в съюза работниците получават значително по-ниски заплати за определени професии, отколкото в други страни. Ако достатъчно държави от ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждане на нов закон.

Шмит обаче заяви, че Брюксел е чул критики от северните страни, опасяващи се, че подобна инициатива може да подкопае техните системи за колективно договаряне, чрез които работниците и работодателите в тези страни определят заплати.

"Имахме много дискусии с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и правителствата в тези страни", каза Шмит.

„Така че е ясно, че в бъдещия правен текст ние ще гарантираме, че има разпоредби, които дават яснота, че системата на колективното договаряне, като например в Швеция, Дания и вероятно в други страни, е защитена“, добави той.

Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят директно между синдикатите и работодателите - така наречената система за колективно договаряне - и обикновено са по-високо, отколкото в повечето други страни от ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама