ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака (ОБНОВЕНА)

15:41, 15 яну 20 25 2158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 13.02/ обновена 15.41 

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. В случая се използва името на Министерството на вътрешните работи. 

Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

снимка: ГДБОП 

Началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП Явор Колев уточни, че няма хакване на мейл сървъри на МВР. Самата СПАМ Атака цели да подведе потребителите, така, че да отворят прикачения файл в изпратеното съобщение, в който се съдържа код. Този код предизвиква компютъра да изтегли вируса „троянски кон“. Използван е сървър на германска хостинг компания. ГДБОП са осъществили връзка с компанията.

Потребителите, които са отворили мейла с прикачения файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма и да сменят паролите си. Компютърната система, заразена с „троянски кон“, има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра. Пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.

Явор Колев припомни, че спам атаки се провеждат от 2016 г. В момента тече и друга атака, която цели сексуално изнудване. Изпращат се писма, в които се твърди, че компютърът на жертвата е бил контролиран от престъпници и когато е посещавал сайтове със съдържание за възрастни, неговите действия са били записани от камери. Ако не изпрати определена сума, тази информация ще бъде разпространена в интернет.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама