София в оранжевия сектор по мръсен въздух, все още замърсяване и в Перник (ОБНОВЕНА)

08:13, 16 яну 20 25 2038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6:44, Обновено в 8:13

 

София днес е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха, което означава, че има опасни вредни прахови частици. Навън също така е мъгливо, което допринася за застоя на мръсния въздух. Столицата ни днес е на 19-о място в световен мащаб по замърсяване на въздуха, показват данните от сайта airvisual.com, предаде БГНЕС.

Данните на Столичната община показват превишаване на нормите в кварталите "Павлово" и "Хиподрума". Отчетените стойности обаче са по-ниски в сравнение с вчерашните.

Данните се потвърждават и от Европейската агенция за чистота на въздуха. Гражданската платформа airbg.info предупреждава за замърсяване 6 пъти над нормата в района на Казичене, "Малинова долина", "Горна баня", "Крива река".

 

Днес градът с най-мръсен въздух в света е Лахор в Пакистан, следван Калкута в Индия, на трето място е Дака в Бангладеш, на четвърто място е Катманду в Непал, на пето е Делхи в Индия. На шесто и седмо място са Сараево в Босна и Херцеговина и Белград в Сърбия. От общината съветват гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили и при възможност да преминат на отопление с по-екологично гориво.

Заради липсата на вятър и мъглите въздухът в страната продължава да е замърсен. Над 10 са станциите, които рано тази сутрин отчитат концентрация на фините прахови частици над нормите.

Най-тежко се диша във Видин, Русе, Горна Оряховица, София и Варна. 

В Перник тази нощ нивата на серен диоксид във въздуха останаха високи. В рамките на вчерашният ден 10 пъти е измерено ниво над нормата. В 9 от тях има превишение на алармения праг от 500 микрограма. През изминалата нощ и тази сутрин е имало 4 броя превишения - в 1,2,6 и 7 ч. Последното замерване показва 368 микрограма, при средночасова норма 350 микрограма, отчетоха експерти от РИОСВ-Перник пред БНТ.

Като основна причина за замърсяването експертите посочиха неблагоприятните метеорологични условия, превишено потребление на твърдо битово гориво, както и дейности на промишлеността. При проверка вчера в ТЕЦ-а не е установено горенето на горива, които да са извън комплексното разрешително.

"Вчера намалихме мощностите с 8-10%, това е технологичната възможност. За момента това не се налага. Не сме ние причината за завишението на нивата на серен диоксид в централната градска част. Нашите системи отчитат 84 милиграма, разликата до 990 е много голяма. Основният замърсител е битовото отопление. Там трябва да се вземат доста по-сериозни мерки. Горим единствено въглища", обясни Инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на "Топлофикация-Перник".

Последните превишения на алармения праг в Перник са от 2011 г. и 2015 г., коментираха експертите.

РИОСВ-Перник днес ще направи отново проверка на ТЕЦ "Република" заради завишените нива на серен диоксид, съобщи кметът на града Станислав Владимиров по Нова телевизия. "Ще искам от тях светкавично да информират хората, ако има отново такъв проблем, защото покрай водната ни криза са ни опънати", допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама