Нискомасленото мляко забавя стареенето

09:01, 16 яну 20 25 1167 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биологичното стареене на организма е по-бавно при хора, които предпочитат нискомаслено краве мляко, откриха изследователи от университета Бригъм Йънг в САЩ. Това се съобщава на уебсайта на университета.

Научното изследване, посетено на тази тема, е публикувано в списание „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“.

Изследването, ръководено от професор Лари Тъкър, използва информация за 5 834 възрастни американски граждани, които консумират или мляко с ниско съдържание на мазнини (1% мазнини или обезмаслено), или високомаслено мляко (2% или 3,25% мазнини). Освен това приблизително 13% от изследваните изобщо не пият краве мляко.

Авторите на научната работа проучиха връзката между дължината на теломерите (крайните участъци на хромозомите, един от основните показатели за възрастта на човек) и съдържанието на мазнини в млякото, използвано в храната, както и честотата на употребата му.

Разликата в изследването според Тъкър е била поразителна. За всеки допълнителен процент съдържание на мазнини, теломерите са съкратени с 69 основни нуклеотидни двойки, което съответства на повече от 4 биологични години. По-специално при хора, които пият мляко със съдържание на мазнини 3,25%, теломерите са със 145 основни двойки по-къси от тези, които предпочитат обезмаслено мляко.

Освен това теломерите при хора, които изобщо не пият мляко, също са по-къси от тези, които са яли обезмаслено мляко.

Според Тъкър, проучването потвърждава разпоредбите, посочени в Диетичните препоръки за американците, издадени от Министерството на земеделието на САЩ за 2015-2020 г., в които млякото с ниско съдържание на мазнини е включено в здравословните диети. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама