ФБР разследва как медальон на хан Омуртаг се появи на търг в Ню Йорк

11:24, 16 яну 20 / Култура 25 2249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медальон на хан Омуртаг се появи на търг в Ню Йорк. Цената му достигна 47,500 долара. Историческата ценност е същата като тази, която пазим в Археологическия музей у София. Сега излиза въпросът как медальонът се е оказал в Ню Йорк и дали е истински, пише bTV.

Какво знаем за историческата ценност?

- Медальонът на хан Омуртаг е единственият медальон, който се намира в колекцията на български музей.

- Той е ценен с това, че от владетелите на Първата българска държава само хан Омуртаг издава паметници от този характер.

- Издава се по специален повод от владетеля на негови приближени и на представители на аристокрацията.

- Медальонът, който се намира в музея в София, е открит през 70-те години на западния склон на хълма Царевец. Намерен е в квартал, където са живеели представители на дворцовата аристокрация.

- Има още един открит подобен медальон в началото на XX век от чешко-българския археолог и музеен деец Карел Шкорпил.

Дали обаче откритият в началото на XX век медальон е същият от търга в Ню Йорк – не се знае. Не е ясно и как експонатът се е оказал зад океана.

Държавата също иска да си отговори на този въпрос и към настоящия момент все още нямаме категорични данни дали е автентичен. Точно това беше искането на държавните институции към американските власти – да бъде свален медальонът от наддаването, за да може да се извършат допълнителни експертизи. Трябва да се установи и по какъв начин е достигнал до Ню Йорк и какъв е неговият произход. Още от началото на декември месец ние водим активна кореспонденция с американските власти“, каза гл. инсп. Ангел Папалезов, началник в сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП.

От думите му става ясно, че в момента в Америка се води разследване по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама