Младото поколение се страхува от ядрена атака през следващите 10 г.

15:37, 16 яну 20 / Свят 25 1119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от половината от поколението на хилядолетието се страхуват, че ще има ядрена атака някъде по света през следващото десетилетие, показва проучване на Червения кръст, пише БГНЕС.

Около 47% от анкетираните 16 000 млади хора също вярват, че е по-вероятно или не, че през живота им ще има трета световна война.

"Младото поколение изглежда смята, че катастрофалната война е истинска вероятност за живота им", казва в предговора на доклада Петер Маурер, президент на базирания в Женева Международен комитет на Червения кръст.

В проучването участваха хора на възраст между 20 и 35 години - както от разкъсани от войната страни като Афганистан и Сирия, така и до голяма степен в мирни страни като Великобритания и Франция.

Червеният кръст използва онлайн панели, интервюта лице в лице и телефонни интервюта, за да анкетира хора в 16 държави.

Най-поразителен резултат дойде в отговор на въпроса: "Според вас, колко вероятно или малко вероятно е ядрените оръжия да бъдат използвани във войни или въоръжени конфликти по света в рамките на следващите 10 години?".

Около 54% казаха, че смятат, че вероятно такива оръжия ще бъдат използвани.

МКЧК заяви, че проучването разкрива и някои "тревожни тенденции", като отговорите, които са получили на въпроса: "Според вас, изтезанието на пленените вражески бойци е допустимо при някакви обстоятелства или това никога не е приемливо?".

Около 41% са заявили, че ще подкрепят изтезанията при някои обстоятелства.

И само 54% са чували за Женевските конвенции, договорени през 1949 г. за защита на военнопленници и цивилни във военно време. Конвенциите отразяват желанието за недопускане отново на ужасите на Втората световна война.

Маурер каза, че резултатите също разкриват "тревожно приемане на дехуманизиращ език или действия спрямо възприемани като или истински" врагове ", което преобладава в епоха на фалшиви новини, дезинформация и поляризирани гледни точки".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама