Радев: Партиите масово участват в купения вот, дори ръководят процеса (ОБНОВЕНА)

11:00, 17 яну 20 / Политика 25 2059 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Трябва да започнем от купения корпоративен вот, в който българските партии масово участват и дори ръководят процеса. Това обяви държавният глава Румен Радев на инициираните от него консултации за проблемите в изборния процес. Той отново настоя за по- строги наказания при купуване на гласове. Докато не решим този проблем каквито и технологии да прилагаме трудно ще постигнем демократични избори“, коментира Радев.

Снимка: БГНЕС

"Силно се надявам вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само от мотива да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Не се състезавам с никого- амбицията ми е да имаме прозрачен, честен и отговорен изборен процес", коментира президентът. 

3 месеца партиите ще мъдрят промени в Изборния кодекс

Държавният глава подчерта, че подготовката за машинното гласуване трябва да започне сега и ще продължи да настоява то да се реализира. „Ще наемаме ли машините, ще ги закупуваме ли? Винаги е по- рационално да се закупят машините, излизат по- евтино“, посочи Румен Радев.

По думите на президента дебатът за промените в изборното законодателство е неудобен за управляващите, но е от полза за българските граждани и демокрация, и трябва да се случи.Проблемите са не само законови, но и технологични и организационни. Искат огромно и диалог, който още не виждам на достатъчно ниво“, каза още Румен Радев.

На консултациите при президента присъстваха само представители на БСП и ДПС. 

Крум Зарков от левицата коментира: „Проблемите в изборния процес не се решават през годините, защото темата се отваря винаги в навечерието на избори. Това я натоварва с най- различни съмнения и противопоставяния“.  Червеният депутат Филип Попов допълни: „Дискусията е навременна и полезна. Ще свършим нашата работа за доусъвършенстване на Изборния кодекс. Топката остава в полето на изпълнителната власт, които да си свършат работата и да изпълнят закона“.

Мустафа Карадайъ изрази мнение, че Изборният кодекс може да се опрости, за да улесни избирателите, изборната администрация и всички, които имат отношение към процеса. „Най- важното е да се спазва Конституцията“, подчерта той. Хамид Хамид обърна внимание, че преференциите са се превърнали в средство за контролиран и/или корпоративен вот.

Защо ГЕРБ и патриотите не отидоха при президента?

От ГЕРБ бяха категорични, че търсят диалог по изборното законодателство, но въпросът трябва да се реши в парламента. „Президентът не отговаря на въпроса защо ръководството на БСП не присъства на това заседание, което провежда“, коментира Красимир Ципов.

"Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес. Такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в централата на ПП ГЕРБ", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Бойко Борисов многократно е заявявал, че съвместната работа между институциите е ключова за стабилността и развитието на страната ни. Винаги, когато е имало предложения за диалог и срещи, Бойко Борисов се е отзовавал, както като партиен лидер, така и като министър-председател", се казва още в съобщението.

Обединени патриоти“ са решили, че няма смисъл да присъстват. „Това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено само медийна реклама и самореклама“, заяви Валери Симеонов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама