Разследват отпадъци от Италия на пристанището във Варна (ОБНОВЕНА)

16:07, 17 яну 20 / Общество 25 852 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Публикувано в 11:37, Обновено в 16:07

 

Районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия, открити на пристанище "Варна-запад". Контейнерите са пристигнали на 9 октомври и са били за временно складиране за 90 дни, предаде БНР.

По данни на Районната прокуратура във Варна боклукът е от различен вид - има отпадъци от пластмаса, каучук, стъкло, текстил и дърво. Очакват се и анализът на Регионалната екоинспекция. По предварителни данни отпадъците не са токсични.

90-дневният срок за поставяне под митнически режим или реекспорт е изтекъл. Във въпросния тримесечен срок трябва да се даде направление на стоката – да се внесе и обмити, или реекспортира.

Подготвя се едногодишна забрана за внос на боклук

Изпращач е италианска фирма, а получател - българско дружество със седалище в София - информира наблюдаващият прокурор Невена Иванова. "Според търговския регистър, производствената дейност на това дружество е събиране, преработване и търговия с битови отпадъци. Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническите документи, а именно, че е следвало да бъдат пластмаса и каучук, но вътре бяха устарновени други различни отпадъци като текстилни, стъклени и дървени", обясни Иванова.

Фирмата изпращач е „Dentice pantaleonе“ от Италия. Компанията е основана през 1984 г. и се специализира в преобразуването и повторната употреба на отпадъци, депониране на твърди индустриални отпадъци и преработка на пластмаса. Според сайта на компанията това става възможно с инсталирането на полуавтоматична система за работа.

Доставката е била за фирма "Блацион" ООД, но към момента няма задържани. Българската компания получател е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, а сред дейностите в портфолиото се посочват събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Продължава проверката на митническите власти и полицията. По непотвърдена информация контейнерите са внесени преди повече от 90 дни, срок, в който е трябвало да бъдат обмитени и реекспортирани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!