TEDxVitosha 2020, Иън Джаксън: Носим индивидуална отговорност за опазването на природния свят

12:30, 17 яну 20 25 2455 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TОПНОВИНИ публикува поредица от интервюта с тазгодишните лектори на TEDxVitosha 2020. Представихме Ви Иван ЗорзеттоБоряна УзуноваИлиан ИлиевЦветелина НиколоваТея Кусева, Благовест Белев, София КалиноваДавид Карвальо и Кирил Петков.

Канадецът Иън Джаксън е превърнал опазването на природата в своя кауза, професия, всекидневие, наука и… икономика.  Повече от 20 години той живее с проекти и стратегии за съхраняването на традиционните общности, за естественото свързване на природата и човека. Пътят му на вдъхновен изследовател и откривател започва от Ванкувър (Канада) и преминава през Япония, Кения, Норвегия, Мианмар и Тайланд, за да го доведе днес в София.

Иън играе водеща роля в успешното разработване на 5-годишния стратегически план на WWF България.

 Кое е нещото, което Ви вдъхновява да излезете на сцената на  TEDxVitosha2020: Високо. Високо. Високо.?

Основният ми мотиватор е да помогна на България да осъзнае своята сила и да насърча нейните жители да защитават твърдо своите природни богатства, за да можем всички заедно да спрем растящата загуба на биологично разнообразие.

Коя е личността, която най-много Ви е повлияла и дори е променила светогледа Ви?

Сложен въпрос. Имал съм късмета да срещна по пътя си редица впечатляващи ментори и личности, които са ми повлияли позитивно. Нека кажем така: всички  хора, особено активните младежи, които са достатъчно смели и не приемат „не“ за отговор, когато се борят за това, в което вярват.

Коя според Вас е каузата на 2020 г. и следващото десетилетие? И с какви хоризонти TEDxVitosha  дава заявка в началото на годината?

Без съмнение на фокус през следващото десетилетие са проблемите, свързани с опазването на околната среда. Ние сме зависими от здравето на тази планета и ако продължаваме да я унищожаваме, скоро няма да имаме дори ресурсите, които ни поддържат живи - от чистата питейна вода до въздуха, който дишаме. Ако не вземем съществени мерки, бъдещите поколения са изправени пред сериозна заплаха.

Коя най-голямата трудност по пътя към високото?

Бих казал, че най-голямото предизвикателство е моментът, в който всички ние трябва да осъзнаем, че носим индивидуална отговорност за опазването на природния свят и че тъкмо ние притежаваме силата да окажем положително влияние.

Колко високо е Вашето най-високо?

Моето разбиране за високо е умението да не се отказваме, а постоянно да откриваме нови начини да живеем в хармония с природата и да създаваме по-добри условия и възможности за всички. Вярвам, че положителната промяна е възможна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама