Гешев проверява сдружението, организиращо Луковмарш

13:52, 17 яну 20 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна проверка на дейността на сдружение „Български национален съюз – „Еделвайс“, съобщиха от прокуратурата.

Блокираха улици в София при протест срещу Луковмарш

Сдружението е организатор на траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, изестно като Луковмарш и насрочено за 22 февруари 2020 г. Провеждането му е забранено със заповед на кмета на Столична община. Проверката цели да установи дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии. Допълнително е указано главният прокурор да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Ежегодно шествието предизвиква остри полемики, защото освен герой от Първата световна война, убитият от комунисти генерал е обвиняван в антисемитизъм и прокарване на идеите на Третия Райх у нас. Сред участниците традиционно има облечени в униформи крайно десни активисти с факли в ръце. В него се включат националисти от различни държави.

Къщата на генерал Луков бе запечатана преди Луковмарш

Луковмарш е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София. Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката на Христо Луков с нацизма, различни неправителствени организации и общности, изследователи на този период от историята на страната, както и български и световни медии сочат Луковмарш като неонацистка проява.  Основен организатор на мероприятието е Български национален съюз (БНС).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама