Асеновград отбеляза 142 г. от Освобождението си

20:15, 18 яну 20 25 1616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асеновград чества 142 г. от своето Освобождение днес. Венци и цветя пред бюст-паметника на генерал Виктор Дезидериевич Дандевил положиха кметът на общината доктор Христо Грудев, председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, военнослужещи, граждани.

Тетевен отбеляза 142 г. от Освобождението с историческа възстановка

Градоначалникът се обърна към асеновградчани с поздрав по повод Освобождението на Асеновград и припомни кой е генерал Дандевил.

"Той олицетворява стотиците хиляди руски войни, които са тръгнали да защитават своите имперски интереси и в част от тях освобождението на България. Генерал Дандевил е и един друг символ - на интеграцията на хората. Той е син на френски офицер, който заедно с Наполеоновата армия навлиза в Русия, за да я окупира. Руската армия успява да прогони Наполеон от пределите на страната и офицерът Дандевил остава военнопленник. Приема руско поданство. Жени се за руска дворянка и техният син става офицер в руската имперска армия".

"Той достига възможно най-високите позиции в йерархията там независимо, че е син  на френски завоевател. Това е символ за всички нас - ние трябва да интегрираме различните от нас, тези, които не са на едно мнение с нас, но са достойни, работят за общината, за държавата, за Европа. И това е именно символът генерал Дандевил", заяви кметът Христо Грудев.

Етрополе чества 142 г. от освобождението си

Празничната програма беше открита с концерт на Представителен духов оркестър на ВВС – Пловдив и продължи с приемане на почетен караул на Военно формирование 24490 в Асеновград. Заупокойна литургия беше отслужена от архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници от асеновградска духовна околия. 

Официалната церемония завърши с поклонение на колене и с прозвучаване химна на България в изпълнение на духовия оркестър към формированието на Военно въздушните сили в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама