Експерт: Първоначалната идея на младежа от Галиче едва ли е била да убива

09:55, 19 яну 20 25 1731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не можем да говорим за човек с личностно разстройство, защото тези вътрешни противоречия са характерни за интелигентните типове хора, които имат култивирано съзнание, ценностна система, която да предпазва човека от нагоните му, от първичните му инстинкти. В основата на това деяние някои предполагат умисъл, но първоначалната му идея едва ли е била да убие, тя се поражда съпътстващо, взимайки инструмента за убийство, отивайки към стаята на спящото момиче. Това коментира относно убийството в Галиче психолингвистът, преподавател и социален анализатор Стела Богомилова в ефира на БНТ. 
Според нея не са случайни приликите на профила на извършителя от Галиче с убиеца от Сотиря. "Тази серия от сходни убийства, със сходни профили не са случайни като поредица, те са предпоставени назад във времето, не би трябвало наред с това, че сме шокирани, да сме крайно изненадани. Ние сме в една ситуация, която бих определила като неедновременност на едновременно живеещите, т.е., живеем на едно пространство, говорим един език, имаме една вяра и обща история, но в този случай границите между отделните общности са много динамични, преходни, не са ясно очертани правилата. Ние говорим за село Галиче като за един друг свят, това село става известно именно с този негатив", каза още психолингвистът.
 
Тя коментира също, че при случая от Галиче нагонът е водещ. Той е ръководен от желанието да покорява, да заяви себе си. "Бай Ганьо е същият образ. Тялото е водещо - тялото, което докосва, което оставя следи, което насилва, което натрапва себе си. Всъщност момчето е водено от скуката. Проблемът е за безделието, желанието за разнообразие, за налагане", допълни тя.
 
Според Стела Богомилова вината се състои не толкова в държавата, а в присъствието на хората около него, които са по-умни и по-добри от него и е трябвало да му повлияят по някакъв начин.
 
"След време той ще бъде в същата безпътица, ще се трупа възраст, ще се трупа период, но той вече няма да е младеж, а закоравял тип. Превенцията се състои в следното - не всички деца могат да бъдат успешни и умни, но децата след 8-9 годишна възраст трябва да придобият работни навици", коментира тя. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама