„Апокалиптична“ прашна буря, градушки и порои връхлетяха райони на Австралия (ОБНОВЕНА)

09:11, 20 яну 20 / Свят 25 1534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана 07:53/ Обновена 9:11

Апокалиптична“ прашна буря, градушки и порои връхлетяха засегнатите от сушата райони на Австралия през уикенда, като гръмотевици и гигантска градушка удариха източното крайбрежие, докато екстремните метеорологични модели се сблъскаха в опустошената от огън държава-континент, пише АФП.

Южният град на Мелбърн беше ударен от огромна градушка в неделя, а над опустошените от пожар части от щата Виктория за една нощ паднаха обилни валежи, което предизвика нови предупреждения за екстремно време.

Жадна коала пие вода от пътя

От октомври Австралия е връхлетяна от безпрецедентен сезон на бури, а ситуацията се влошава допълнително от климатичните промени, съобщава БГНЕС.

Дъжд зарадва жители на Австралия

Огромни площи от страната са изгорели, стотици милиони животни са загинали, повече от 2000 домове са разрушени и най-малко 29 души са станали жертва на пламъците.

Драматични кадри, заснети през уикенда в западната част на Нов Южен Уелс, показват масивна стена от прах, която се носи из отдалечени градове. Местните жители съобщават, че посред бял ден е станало много тъмно.

Осветиха операта в Сидни с ликовете на пожарникари от Австралия

Силните бури и градушка удариха и столицата Канбера тази сутрин, като кадри показват, че бурята е изпочупила клони на дървета. Аварийните служби предупредиха хората там да "стоят далеч от дървета и електропроводи".

При оценката на щетите властите отчитат множество изпочупени автомобили и стъкла на сгради. В района на Канбера през последните часове са получени общо 1200 сигнала за помощ. Двама са с леки наранявания, уточняват месните издания, предава Нова телевизия.

Бюрото по метеорология призова гражданите на югоизточната част на Нов Южен Уелс да бъдат "добре подготвени" за наближаващата буря.

"Силните гръмотевични бури вероятно ще доведат до опасни, локално разрушителни ветрове, големи, вероятно гигантски градушки и обилни валежи, които могат да предизвикат наводнения в района през следващите няколко часа", се казва в изявление.

Влажното време донесе облекчение на много места, засегнати от пожари по източния бряг, но властите продължават да са нащрек, предупреждавайки, че до края на сезона на пожарите все още има седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама