Петя Аврамова: Няма да захранваме Перник с водата на София

08:57, 20 яну 20 / Политика 25 527 Topnovini

"Нека да бъдем коректни. Не захранваме Перник с вода от София, а техническото предложение, което беше оценено като най-добро, това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени от водосбора на Белмекен към яз. "Бели Искър" като се използва като транзитно преминаване ВиК мрежата на София". Това обясни в ефира на БНТ регионалният министър Петя Аврамова. Така тя коментира новото предложение, направено в събота, да се използва водопроводната мрежа на София, през която да се доставя вода за Перник.

За целта се изисква изграждане на допълнителен водопровод с дължина 13.5 километра, както и помпена станция в Мало Бучино.

Министър Аврамова посочи, че това е резервен авариен вариант, който ще бъде използван в тази кризисна ситуация и ще остане като такъв вариант и в бъдеще.

Караниколов: Природата ще напълни яз. "Студена"

Работи се усилено за стартиране на строителните дейности. Поет е ангажимент проектът да може да бъде изпълнен в най-кратки срокове, да бъде издадено разрешение за строеж и да започнат и строителните дейности. Министърът на икономиката е казал, че за целта ще са необходими 45 дни. Очаква се държавното дружество "Монтажи" да изпълни проекта. Вече се работи по поръчка и доставка на материали. Очаква се проектът да струва около 25 милиона лева.

"Искам да успокоя жителите на Перник, че се предвижда увеличаване на цената на водата и не се предвижда те да имат ангажираност към допълнителни средства, които да се заплащат във връзка с изграждането на това допълнително водозахранване, така че държавата поема изцяло финансирането на проекта", каза Аврамова.

Министърът успокои и столичани, че няма да има застрашаване на водоснабдяването на София и за години напред има резервни количества вода. Тя е на мнение, че предложението ще мине в Столичен общински съвет, защото то е добро и е технически обосновано.

Прошко Прошков: Искаме гаранции, че водният баланс на София няма да се наруши

"Количествата вода, които са налични в язовир "Студена" не дават възможност за захранване на промишлената зона, не само на "Стомана". На промишлените предприятия в Перник е направено предложение да бъдат захранен от яз. "Бушляк" като е взета проба от водата и ако тя удовлетворява техните изисквания, държавата се ангажира да изгради 800 м водопровод", заяви Аврамова.

Тя обясни, че идеята за създаване на ВиК холдинг не е нова. Българският ВиК холдинг е създаден с цел координация, по-добър контрол. В него влизат акциите на всички дружества с държавно участие. Тя обясни, че няма да отпаднат водните асоциации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани