БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството (ОБНОВЕНА)

14:30, 20 яну 20 / Политика 25 1747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 13:15, Обновено в 14:30

БСП внесоха в деловодството на парламента искането за вот на недоверие към правителството за провал в политиката по околната среда и водите. Сред мотивите са водната криза, мръсният въздух и проблемите с боклука.

Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал с областта на политиката по екология и околна среда“, каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. След като внесе искането за вота в деловодството на парламента, Нинова съобщи, че то е подписано от 78 депутати от левицата. ДПС ще подкрепят вота в зала и ще добавят и свои аргументи.

Няма по-силни мотиви от фактите. Половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа но и от света“, каза Нинова.

Вотът на недоверие има своята роля. Сигурни сме, че ако не го бяхме внесли, много от нещата нямаше да се случат. Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем, защото ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите, какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир „Тича“, как ще се осигури вода на Търговище, на Ловеч и на други областни общински центрове, където има същия проблем“, попита лидерът на левицата.

По отношение на боклуците, тя заяви, че досега вниманието е било съсредоточено върху боклука, идващ от Италия, но от левицата отново остро поставят въпроса за вноса и изгарянето на боклук от трети страни. „Тези боклуци не са паднали от небето. Те са минали през българска митница, за тях са получени разрешения от български институции, някой си е поставил подписа върху това, за да превърнат България в сметището на света“, каза още тя. 

„За кратко време правителството на Борисов получи три европейски наказания. За първи път българското правителство получава такива удари от приятелите си в Европа. България е вече осъдена в Европейския съд за замърсения въздух. При това, проблемът е стар, гледа се още от 2018 година“, припомни Нинова. Тя констатира, че жалкото е, че някой изкарва смъртоносни пари от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха, за сметка на здравето на българския народ. „Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си, че го тровят малцина, които забогатяват на негов гръб“, смята още тя. 

Председателят на левицата каза още, че Европейската комисия започва да се занимава с въпроса за лекарствата – защо в частните болници са продавани на много по-висока цена, отколкото в държавните и общинските. „Третият удар е при гордостта на Борисов – строителството на магистралите, връщането на парите за АМ „Струма“, припомни тя. 

„Провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България“, категорична бе Нинова.

Обединихме се, че отговорността не трябва да бъде размивана – тя се носи от правителството. „Проведохме много полезна среща с ПП АБВ. Намерихме подкрепа за нашия вот и мотивите към него. Дадоха ни допълнителна информация, с която те разполагат по отношението на кризата в Перник. Обединихме се около това, че отговорността не трябва да бъде размивана“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков след консултации с АБВ в парламента.

След срещата с АБВ от БСП проведоха консултации и с "Движение 21". Те са подкрепили искането на "червените", стана ясно от изявление на Крум Зарков. "С тях споделяме общо разбиране, че не може да се очаква от това правителство, което докара чрез некомпетентността си тази криза, да я реши и да проведе необходимите за страната ни реформи“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

БСП внася вот на недоверие към кабинета "Борисов"

Зарков беше категоричен, че отговорността се носи от правителството и че тя е в следствие на неадекватна политика в продължение на години от правителствата на Борисов.

„Не трябва да оставяме този разговор в парламента, а да търсим гражданска подкрепа и енергия, защото за съжаление кризите, свързани с водата, въздуха и боклуците най-вероятно тепърва предстоят“, коментира още народният представител от левицата, съобщиха от БСП.

"ПП АБВ дава принципната си подкрепа за инициирания от ПГ на „БСП за България“ вот на недоверие срещу секторни правителствени политики. Това заяви пред медиите председателят на партията Румен Петков, след консултации на представители на ръководството на АБВ с ръководството на парламентарната група на социалистите в парламента по инициирания от вот на недоверие към правителството заради водната криза в Перник. 

„Ние заявихме още в края на миналата година, че ще подкрепим вота. Ще предоставим на ръководството на ПГ на „БСП за България“ допълнителни аргументи, от които е видима катастрофалната политика на правителството в сектора“, каза Румен Петков.

Преди две седмици АБВ представи пред медиите документи, които показват, че екоминистърът е бил съвършено наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци назад. Независимо от това обаче мерки от никакъв характер не са били предприети.

След като това не е направило впечатление на никого това означава, че ятото на калинките е в размери, които са трудно поносими в обществото. Да съсипеш живота на 100 хил. души в град, обграден от четири планини, какъвто е Перник… Не можахме да направим България Швейцария на Балканите, но Борисов с правителството си направи Перник Сахара на Европа“, каза още Петков.

Той добави, че консултациите продължават с други партии и политически движения, както и с всеки, който иска да допринесе за намиране на решения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама