Над 30 млн. лева са нужни за 15% по-високи заплати на заетите във ВиК сектора

14:57, 20 яну 20 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред журналисти, че увеличението на заплатите на работещите във ВиК сектора няма алтернатива, защото системата е на ръба на своята функционална зависимост от персонал, съобщи БТА. Той посочи, че разходите за възнаграждение на близо 16 000 души, заети в сектора, от които над 7000 са на минимална заплата, трябва да бъдат увеличени с 15 на сто, защото сега заплатите изостават от средните за страната.

Днес в КНСБ се състоя среща за състоянието на ВиК системата.

Йорданка Фандъкова: Риск за водоснабдяването на София няма да има

По разчети на синдиката за целта са нужни около тридесет и няколко милиона, които трябва да бъдат генерирани като допълнителни приходи от вътрешни възможности или от икономии в някои дейности, каза Димитров.

От своя страна, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков посочи сред възможностите за осигуряване на допълнителни постъпления за сектора - нормативни промени за преодоляване на свръхрегулацията му, както и създаването на "Холдинг ВиК инфраструктура", като има идея в него да се включи и търговец на ток само за ВиК операторите в контекста на това, че някои дружества работят с помпажна вода. Освен това, с предстоящото подготвяне през април на новия Закон за ВиК, ще се работи за гарантиране на редуцирането на кражбите на вода и максимална събираемост на задължения към дружествата от сектора, като несъбраните вземания са 117 млн. лева.

Новият управител на ВиК-Перник встъпи в длъжност

В отговор на въпрос, Нанков увери, че няма опасност от скъсване на стената на язовир "Бели искър" във връзка с предложението Перник да се снабдява с вода от язовир "Белмекен" през София. „В момента има около 15 на сто свободен обем, който язовир "Бели искър" да поеме от водосбора на "Белмекен", за да достигне обем от 70 процента, който е безопасен за стената. През това време ще бъде изграден байпас "Мало Бучино" и тази вода ще се подава към жителите на Перник и няма да има надвишаване на критичния обем на язовира и опасност от скъсване на стената му“, обясни Нанков.

Той уточни, че МРРБ ще даде строителното разрешение на база на изготвен идеен проект за допълнителен водопровод - отклонението към Перник при с. Мало Бучино, който е с дължина 13 км. „Възложители на бъдещите строителни дейности по обекта по специалния ред на ЗОП ще са областните управители на София и Перник. За проекта предварителни разчети показват, че ще са нужни около 25 млн. лв., които вероятно ще бъдат отпуснати с постановление на МС от бюджета“, коментира Нанков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама