Родители настояват за промени в миниматурите по математика

16:07, 20 яну 20 25 1464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители и учители сигнализираха за проблеми в начина на провеждане на изпита по математика за национално външно оценяване след 7 клас – така наречените „миниматури“, съобщи БНР.

Форматът предвижда разделяне на изпита на 2 части, като в първата част се очаква решаване на 20 задачи за 60 минути (по 3 минути на задача), а във втората част - на 3 задачи за 90 минути. Според родителите и учителите времето за работа в първи модул е крайно недостатъчно за по-голямата част от учениците, а този начин на изпитване ощетява сериозно много от учениците, защото не отчита когнитивните им и психологически особености и намалява прецизността при оценяването на познанията.

На изпита след 7 клас оценките по БЕЛ са над средния брой точки, докато по математика – под средния

Много деца със стабилна подготовка, които просто работят по-бавно, няма да могат да покажат напълно знанията си в първия модул поради недостатъчно време за всички задачи. Същевременно напрежението от краткото време пречи на повечето деца да се успокоят и концентрират, а също така води до технически грешки.

Средният резултат от националното външно оценяване по математика през 2019 година в национален план е 33 от 100 възможни точки – а това е малко повече от двойка по шестобалната система. И до голяма степен той се дължи на недостатъчното време за работа и проверка на задачите.

Родители застанаха срещу новия формат на оценяването след 7 клас

Искане за промяна на формата на националното външно оценяване по математика е внесено официално в Министерството на образованието и науката. В подкрепа на писмото-искане е създадена и онлайн петиция.

Сливането на двете части на НВО по математика справедливо би равнопоставило двете категории на оценяване – тази на знанието и тази на умението да се представиш и да работиш бързо под напрежение. Алтернативен вариант за промяна е намаляване на броя на задачите в първата част за сметка на втората част от изпита (18 задачи с избираем отговор в първа част за 60 минути и 5 задачи с нарастваща сложност във втора част за 90 минути), отбелязват родителите, подали сигнала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама