Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив е знаел за изтезанията над възрастни

10:15, 21 яну 20 25 1856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма как някой да ме убеди, че специално в дома в Пловдив и директорът, и кметът не са били наясно за това, което се случва в този дом, особено директорът. Да допуснеш подобно отношение наистина е нечовешко. Става въпрос за изтезания и за нарушение на редица основни права на хората, които се намират там. Това каза пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Уволняват виновните за тормоза в социалния дом в Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка след тв репортаж, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция в Пловдив. Продължават проверките и в дома в Горско Косово.

„Има комплексен проблем в домовете за възрастни хора. Трябва да се мисли и за законодателно решаване на проблема с грижата за дементно болни хора“, посочи Ковачева.

По думите на омбудсмана кметовете са тези, които трябва да са активни и да търсят финансиране, както и да контролират тази децентрализирана услуга.

Диана Ковачева отбеляза, че прокуратурата ще установи причините за високата смъртност в тези домове, но тази смъртност е показателна за липсата на ясни критерии за начина на прием.

„Директорът на дома в Горско Косово изнесе информация, че един човек е приет в 2.00 часа през нощта и е починал в 2.45 часа, следва въпросът - как този дом може да окаже помощ на такъв човек. Това не е хоспис. Има ли разграничение? Защото това е социална услуга“, добави омбудсманът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама