Грета Тунберг срещу Доналд Тръмп в Давос

10:45, 21 яну 20 / Свят 25 1682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви пред Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където са се събрали политически и икономически лидери, че "по принцип нищо не е направено" за борба с изменението на климата въпреки кампаниите.

"Всички се борим за околната среда и климата. Ако разгледате това в по-общ план е видно, че всъщност нищо не е направено. Изисква се много повече от направеното. Това е само в началото", каза тя в първия ден на СИФ.

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп порица "постоянните пророци на гибелта", които предупреждават, че светът е в разгара на голяма екологична криза.

"Трябва да отхвърлим постоянните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис", каза Тръмп, часове след като Тунберг каза на Световния икономически форум, че правителствата „всъщност не са направили нищо“, за да променят посоката на климатичните промени.

Европейските държави трябва да се стремят към енергийна сигурност, а САЩ са готови да помогнат на своите съюзници да постигнат тази цел, обяви Тръмп в изказването си. В същото време той подчерта, че в момента страната му „произвеждат нефт и газ повече от всяка друга държава в света“.

Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега“, похвали се Тръмп, цитиран от в. "Труд". Той благодари на чуждестранните компании за техните инвестиции в Съединените щати. „За всеки бизнес, който търси място за успех няма по-добро място от САЩ“, добави Тръмп.

В началото на събитието благотворителната организация Грийнпийс обвини някои от присъстващите на форума институции, че не успяват да постигнат целта на Форума „подобряване на състоянието на света“. Според тях някои от най-големите банки в света, застрахователи и пенсионни фондове са инвестирали колективно 1,4 трилиона долара в компании за изкопаеми горива след Парижката климатична сделка. Това споразумение изисква от нациите да ограничат глобалното повишение на температурата до "доста под" два градуса по Целзий чрез бързо и мащабно намаляване на въглеродните емисии, затоплящи планетата.

Дженифър Морган, изпълнителен директор на Грийнпийс Интернешънъл, заяви, че финансовите институции са съучастници в изменението на климата, като финансират горивата, които го задвижват.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама