Първи случай на коронавирус в САЩ, вероятно има заразени и в Европа (ОБНОВЕНА)

10:05, 22 яну 20 25 2277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 7.10/ обновена 10.05 

Основателни са притесненията от новия коронавирус. Световна здравна организация неслучайно взима мерки. Първите прояви на новата зараза са от декември, няколко пациенти развиват тежка пневмония, всички те са работили на един пазар в голям китайски град. На този пазар са се продавали различни видове животни и морски продукти. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Благомир Здравков, анестезиолог-реаниматор. „Вероятно вече има случаи и в Европа, които не са установени“, коментира д-р Здравков.

САЩ потвърдиха първия случай на заразен с новия китайски коронавирус на своята територия. От Центъра за контрол на болестите заявиха, че вирусът, който произхожда от Китай, е бил диагностициран при пътник, който е пристигнал в Сиатъл от Китай.

Вирусът, чието огнище е китайския град Ухан, е заразил почти 440 души и до момента е причинил смъртта на деветима. Китай предупреди, че вирусът е подобен на SARS и може да се разпространи и да мутира, предаде БГНЕС. Пекин покани в града експерти от Световната здравна организация (СЗО), здравни специалисти от административните райони на Хонконг и Макао, както и от Тайван.

ЕК: Китай потвърди, че новият вирус се предава между хора 

Вирусът вече се е разпространил извън Китай - има съобщения за заразени в Южна Корея, Япония, САЩ и Тайланд, Сингапур и Австралия. Съседите на Китай провеждат затегнати мерки по летищата. Северна Корея временно затвори границите си за чуждестранни туристи като превенция на заплахата, съобщиха туроператори.

Пациентът, който е първият диагностициран в САЩ се завърнал от Ухан на 15 януари. "Пациентът е потърсил помощ в медицинско заведение в щата Вашингтон, където е лекуван. Въз основа на историята на пътуването и симптомите на пациента, медицинските специалисти са заподозрели заразяване с новия коронавирус. Лабораторното изследване на клиничен образец е потвърдил диагнозата днес”, се казва в изявлението на Центъра за контрол на болестите на САЩ.

Коронавирусът се предава от човек на човек и поразява дихателните пътища, където "има възможност за вирусна мутация и по-нататъшно разпространение на болестта", заяви на пресконференция вицепремиерът на Националната здравна комисия на Китай Ли Бин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама