Пожарите в Австралия се завръщат

10:44, 22 яну 20 / Свят 25 2057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на австралийската столица Канбера бяха евакуирани след избухване на пожар в близост до летището. След няколко дни почивка, броят на избухналите и извън контрол пожари скочи отново в югоизточната част, съобщи БГНЕС.

Пътища бяха затворени и властите наредиха на хората да напуснат или да стоят далеч от предградията източно от Канбера. На снимки, публикувани в социалните медии, се вижда сив дим, който се извива над предградията на града. Няма съобщения за наранявания или щети.

„Апокалиптична“ прашна буря, градушки и порои връхлетяха райони на Австралия (ОБНОВЕНА)

През последните седмици в Канбера и градовете Сидни и Мелбърн качеството на въздуха е оценено като най-лошото в света под плътни облаци дим от пожарите.

От септември стотиците горски пожари в Австралия са убили 29 души и около 1 милиард местни животни, като в същото време изгориха 2 500 домове и обща площ по-голяма от размера на Австрия.

Пожарникарите се възползваха от дъжда през изминалата седмица, за да овладеят стихията, но почивката приключи днес, когато се върнаха високите температури и ветровете.

Птицечовките в Австралия са на ръба на оцеляването

Междувременно икономическо проучване показа, че пожарите ще накарат австралийците да затегнат коланите си, което е знак, че природното бедствие оказва натиск върху 14-ата по големина икономика в света.

Проучванията показват, че разходите за икономиката в Австралия от 1,95 трилиона австралийски долара (1,33 трилиона щатски долара) могат да достигнат 5 милиарда (3,4 милиарда щатски долара), отнемайки 0,25 пункта от брутния вътрешен продукт през тримесечието от декември до март и потенциално да подтикнат централната банка да намали ставките още през февруари.

Жадна коала пие вода от пътя

Огромните пожари засегнаха източното крайбрежие на страната през пиковите летни месеци, когато много предприятия обикновено печелят от местни и чуждестранни туристи. Селскостопанските сектори, особено млечната промишленост, също бяха силно засегнати.

Въздухът в Сидни се очаква отново да достигне опасни нива на замърсяване в четвъртък, тъй като димът преминава над града, съобщи правителството на щатската федерация. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама