Прокуратурата взе под специален надзор италианския боклук във Варна

13:37, 22 яну 20 25 2655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Досъдебното производство на Районната прокуратура във Варна за 25-те контейнера от Италия, съдържащи отпадъци, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна, съобщиха от прокуратурата.

Това става в изпълнение на разпореждане на главния прокурор Иван Гешев досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци не по установения ред и пренасянето им през границите на страната съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за околната среда и водите, да бъдат взети на специален надзор.

Гешев разпореди специален надзор на разследванията за боклуците

Апелативният прокурор на Варна определи надзорен прокурор от Апелативната прокуратура, който ще оказва методическа помощ и ще следи за срочното и качественото изпълнение.

Досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс се ръководи Районната прокуратура във Варна и е образувано по повод пристигнали на пристанище Варна-запад 25 контейнера от Италия.

Изпращач на контейнерите, чието съдържание е декларирано като пластмасови отпадъци и каучук, е италианската фирма „Дентиче пантелоне“ от град Салермо. Това е същата фирма, внесла боклук, който бе открит в Плевен. 

Няма опасни отпадъци в откритите в Бургас контейнери с боклук

Получател на стоката е българската фирма „Блацион“ ООД от София. Тя има в предмета на дейността си съхранение и преработка на отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за тази дейност.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. Те са с режим на временно съхранение до 90 дни. След изтичането на срока за временното съхранение контейнерите са били отворени в присъствието на представители на РИОСВ, наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, митница и МВР. Оказва се, че съдържат разнородни отпадъци и че не са транспортирани както се изисква по закон – във вакуумирани бали.

Действията по разследването продължават.

Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов Дол", по данни на управителя на компанията „Блацион“ ООД Горан Ангелов, който е македонски гражданин. „Блацион“ ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в гр. София.

Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата в България. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Скопие уволни шефа на депото за отпадъци, замесен във вноса на италиански боклук в България

Според Горан Ангелов "отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ "Бобов Дол", защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лиценза на централата за изгаряне на отпадъци.

Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония "Дрисла", край Скопие, но преди дни беше уволнен от поста си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама