Сърбия иска да строи "Турски поток" в България

13:47, 22 яну 20 / Свят 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърбия обмисля да помогне на България да завърши необходимия участък от тръбопровода, който трябва да свърже Сърбия с „Турски поток”. Това заяви директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович, съобщи БГНЕС.

Баятович обяви също, че в Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до 1 октомври. Според него, България се намира под натиск, но има амбиции да получи газ и от Румъния и Гърция. По-рано смятахме, че ще има нова версия на „Южен поток” и ето, че се появи „Турски поток”, както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това ще се случи и сега”, каза той.

Вучич: Свършихме работата по „Турски поток“, чакаме България

Директорът на „Сърбиягаз” уточни, че Сърбия може да участва в строителството в България с техника и заварчици, така че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде завършена възможно най-скоро и Сърбия да се присъедини към българската газопреносна система, за да получи газ от „Турски поток”.

Баятович припомни, че на територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и че трябва да бъдат завършени необходимите блок-станции и четири измервателни станции, както и три „изхода” в Чуприя, Белград и Господинци. Работата се движи по график и всичко трябва да приключи до 1 октомври.

"Газпром": След критиките на Путин България строи газопроводи по- активно

Според Баятович, унгарците вече са резервирали капацитет, българите вече са продали 100% от капацитета, също както и Сърбия. Всичко е представено в Агенцията по енергетика, която изготви съответните актове. Очакваме те да бъдат сертифицирани до края на март и първата част да бъде завършена до май, а компресорната станция най-късно до 1 октомври “, каза директорът на „Сърбиягаз”.

В Сърбия ще влязат около 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да използва и газопровода „Северен поток 2“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама