Денят накратко – 22 януари

19:00, 22 яну 20 25 2209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Подходящ ли е новият генерален директор на БНР за поста, защо Сотир Цацаров погна началника на НСО и бивш директор на общественото радио, какви са последиците след авария на един от главните водопроводи в Перник и още:

***

БНР с нов генерален директор

В последните два дни в Съвета за електронни медии (СЕМ) се провеждаха изслушвания на кандидатите за нов генерален директор на БНР. Шестима бяха желаещите да наследят поста на Светослав Костов. В крайна сметка членовете на СЕМ избраха Андон Балтаков. Балтаков беше избран от втория път, тъй като на първото гласуване не успя да събере нужното мнозинство от 3 гласа.

Новият директор обеща редакционна независимост на общественото радио. Той обяви, че първото нещо, което ще поиска като документация, когато започне работа, ще бъдат счетоводните книги. Според него звученето на програмите трябва да бъде актуализирано, за да бъде разширена аудиторията. Той ще заложи на дигиталните продукти. Сред предложенията му е да се направи образователно и занимателно приложение за мобилни устройства, както и създаване на стрийминг продукти.

Има ли необходимият трудов стаж новият шеф на БНР обаче? Този въпрос възниква, след като в медийното пространство се появи информация, че Балтаков няма нужния трудов стаж и не отговаря на критерия, за да заеме поста. Професионалната биография на Андон Балтаков е свързана най-вече с опит зад граница. В последните двайсет години той живее и работи предимно извън България, където прави успешна кариера в някои от най-големите западни медии.

***

Цацаров погна началника на НСО, бивш директор на БНР и още

Антикорупционната комисия проверява за конфликт на интереси шест лица, заемащи висши публични длъжности. КПКОНПИ проверява бившият генерален директор на БНР Александър Велев по сигнал, че е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ.

Съмнения за конфликт на интереси има и при началника на Националната служба за охрана, за когото има сигнал, че е преназначил без конкурс на длъжност „началник сектор“ лице, с което е в близки отношения. Има данни и за други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

Комисията разследва и ректора на Икономическия университет във Варна по сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи. Обект на проверка са и двама общински съветници от Пазарджик, както и  заместник-кмет на община Сливен. С решение от днес, КПКОНПИ наложи две глоби от по 5000 лв. на главния архитект на Община Благоевград заради конфликт на интереси. 

***

Кметовете на Благоевград и Ботевград са заплашени от прекратяване на мандатите

Административният съд в Благоевград отмени като незаконосъобразно решението на ОИК, с което тя отказа да прекрати пълномощията на кмета Румен Томов. Решението на ОИК – Благоевград бе оспорено с жалби от ПП ГЕРБ, ПП МИР, ПП Нова алтернатива и ПП Свобода. Сигналът е, че Румен Томов не е заличил своята фирма от Търговския регистър до 4 декември 2019 г. Административният съд е решил, че налице наистина е нарушение на закона.

Подобно решение взе Административен съд – София област на 20 януари по повод решението на ОИК –Ботевград, с което на 27 декември комисията отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кметът Иван Гавалюгов. На 10 януари в съда постъпиха две жалби, според които решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като е издадено в нарушение с материалния закон. Липсвали и мотиви, с които да обосноват това си решение. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пък каза, че подадените жалби са фалшиви, тъй като имало разминавания в подписите. Вече е пуснал и сигнал за това.

***

Приеха окончателно спорния закон за горивата

Парламентът прие окончателно т.нар. Закон за горивата, който предизвика недоволството на малките търговци на горива миналата година. В края на 2019 г. промените бяха внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов, като с тях се цели съществено облекчаване на одобрените режими за търговия, съхраняване и превозване на горива. По време на гласуването в зала дребните търговци на горива протестираха пред сградата на парламента. Ето и какво се променя.

***

Авария на един от главните водопроводи остави перничани без вода

Голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води в Перник промени графика на водния режим в по-голямата част от града. Освен областния център, засегнати от проблема са още град Батановци и 7 села в региона, които ползват язовир "Студена". За отстраняването на аварията работят два екипа, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

***

Мая Манолова срещу съда

Мая Манолова ще обжалва днешното окончателно решение на Административния съд в София да не се броят бюлетините в няколко секциис драстични нарушения в протоколите от местния вот в столицата. Съдът прие представените от адвокатите на Манолова доказателства, но ги остави без последствия, защото няма възражения от членове на СИК и става дума за аритметическа грешка. Съдът остави за понеделник решението дали да има касиране на изборите в София. Манолова заяви, че съдът е допуснал 408 протокола от СИК, в които са правени поправки на резултатите от вота, а не става дума за аритметична грешка.

***

Осъдителни присъди по делото „Хитрино” 

Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим. Съдът ги призна за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14.

***

За първи път жена стана президент на Гърция

С огромно мнозинство в гръцкия парламент Екатерини Сакеларопулу беше избрана за първата жена президент на страната. Новият президент ще бъде на поста 5 години, започвайки от 13 март, когато приключва мандатът на действащия президент Прокопис Павлопулос. Освен, че е първата жена на поста, тя не е член на никоя политическа партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама