Акцент на деня: Хазартни търкания

17:30, 22 яну 20 / Политика 25 4631 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори, стана ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция. Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са плащали по 20%, но от комисионите. 

Инспекцията обхваща периода от 2014 до 2019 г., като за този период държавата е пропуснала да събере над 210 млн. лв. от частните лотарии. Проверката все още тече и се очаква тази сума да нарасне. 

Предисторията

В края на миналата година финансовият министър разпореди проверка на Държавната комисия по хазарта заради сигнал, че е пропуснала да събере около 250 млн. лв. такси от най-голямата частна лотария у нас.

Снимка: БГНЕС

Сигналът бе подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са сред основателите на Еврофутбол в началото на 90-те години на миналия век и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков, който държи 51% от лотарията.

Според медийни публикации от последните месеци Найденови и Божков са в конфликт, а Цветомир Найденов дори разказа, че двамата с брат му са били заплашвани от Божков с убийство, ако не му прехвърлят бизнеса си и е изпратил няколко сигнала до прокуратурата.

На сигнала за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда реагира и специализираната прокуратура. Тя започна проверки на едни от най-големите компании за залози у нас, които са собственост на Божков и Найденови - „Ефбет“ ООД, „Еврофутбол“ ООД, „Ефбет Партнерс“, „Нове Холдинг“ АД, и „ Еврофутбол Лимитед“.

Държавното обвинение поиска справки от Държавната комисия по хазарта, за да разбере дали те са проверявани и санкционирани, за какви нарушения и какви санкции са налагани. От Министерството на финансите също бе изискана информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки на петте дружества.

Завръзката

Миналата седмица НФСБ внесе промени в Закона за хазарта, които предлагат единствено държавният „Български спортен тотализатор“ да може да организира лотарийни игри. Лидерът на партията Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа за законопроекта от премиера Бойко Борисов, а финансовият министър Владислав Горанов и спортният министър Красен Кралев открито подкрепиха идеята.

Последва среща на Васил Божков с привърженици на футболен клуб Левски", който също е негова собственост. Той ги посъветва да поискат среща с Борисов и те поискаха такава. В изявление на Нове холдингБожков директно каза, че приемането на такъв закон ще го принуди да спре да издържа Левски.

Второ действие

Самият Божков днес заяви, че чрез законопроекта на НФСБ се прави опит бизнесът му да бъде отнет и даден на друг, а Валери Симеонов е инструментът това да се случи.

Снимка: БГНЕС

Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага?, попита той. По думите му законът е грубо нарушение на Конституцията, а в мотивите му няма грижа за българския спорт. Лесното и демократично решение би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта, коментира Божков. Бизнесменът отбеляза също, че се е опитал да разговаря по въпроса с премиера Борисов, но той не му вдига телефона. Искаме да го заграбим – това е положението. Колко бизнеса са заграбени досега, не знаете ли?, посочи още той. Божков каза още, че е успял да развие бизнеса си въпреки политиците, които винаги са му пречели.

Разликата в плащаните такси спрямо националния тотализатор Божков обясни с различните възможности, които да ва законът: „Плащано е всичко по закон. Законът дава няколко възможности. Тотото са решили да плащат на по-широка основа по-малък данък“.

Той отхвърли и обвиненията, че е заплашвал Найденови - Малко е тъжно това, иначе щеше да е смешно...Никога не съм ги заплашвал. С тях съм работил 30 години.

Другият главен герой в сагата - Валери Симеонов, отрече да е инструмент срещу Васил Божков. Аз не мога бъда ничий инструмент – виждате моята политическа биография в последните три години. Мога ли да бъда инструмент на някого? На Бойко Борисов? Или на някой друг?, коментира лидерът на НФСБ.

Снимка:БГНЕС

Той обяви, че няма намерение да се откаже от промените в Закона за хазарта, тъй като по думите му те ще прекратят ограбването в областта на хазарта и ще насочи сериозни финансови ресурси към спорта и към здравето на хората. По думите му измененията не противоречат на Конституцията, защото тя защитава здравето на хората и спорта.

Симеонов отправи критики и към работата на Комисията по хазарта, която според него е пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш.

В очакване на кулминацията

Дали промените е бъдат одобрени от парламента е все още въпрос с неясен отговор. БСП обявиха, че не няма да подкрепят промените, защото не искат да се месят в борбата между силно заинтересовани страни, с много големи финансови възможности. Макар и Симеонов да се похвали с одобрението на премиера, до момента Борисов не е заявявал публично казуса. Министър-председателят все още не е отговорил и на искането за среща с привържениците на ФК Левски. По-късно днес сините фенове ще проведат втори разговор със собственика на клуба Васил Божков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама