„Нотр дам” ще отвори за посетители след пет години

20:15, 22 яну 20 / Свят 25 1906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Планирано е катедралата "Нотр Дам" в Париж отново да отвори врати след 5 години. Това потвърди специалният представител на френския президент Макрон за реконструкцията на обекта генерал генерал Жан-Луи Жоржлен, предаде Франс прес.

За първи път от 216 години в „Нотр дам” няма да има рождествена литургия

Пред комисията за културата в Сената той отговори с чувство за хумор на многобройните оспорвания на неговия стил на работа.

"Тук съм, за да се върви напред без отлагане. Ролята ми е да отстраня всичко, което би могло да забави възстановителните работи. След 5 години - определения от държавния глава срок, ще бъдете поканени да посетите "Нотр Дам". Това обаче не означава, че всичко ще е приключило. Няма да прибързваме, за да спазим срока. Ще работим за бъдещето. Възстановителните работи ще започнат през 2021 г., защото се предхождат от изследвания", каза Жоржлен, цитиран от БТА.

В Париж показват ценен килим, спасен от пожара в Нотр Дам

При пожара на 15 април миналата година бяха стопени тонове олово от покрива и кулата стрела на готическата катедрала. Според изчисленията на експерти при изграждането им са използвани около 450 тона олово.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама