Великова видяла натиск в БНР, а Костов - хибридна война (ОБНОВЕНА)

15:47, 23 яну 20 25 2506 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Публикувана в 15.15 ч. / Обновена в 15.47 ч.

Журналистката Силвия Великова била свидетел на политически натиск в БНР, а бившият директор Светослав Костов заподоздря хибридна война с икономически интереси. Това стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия по случая „БНР“, на което бяха изслушани главните действащи лица по казуса, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Анкетната комисия бе сформирана заради спирането на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември миналата година и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Крайният срок, в който депутатите трябва да излязат с доклад, е 10 март.

Андон Балтаков: Проблемите в БНР са трупани с десетилетия

Силвия Великова и Ивайло Савов: Имаше натиск в БНР

Журналистката Силвия Великова, която Костов свали от ефир, отново защити думите си, че на 12 и 13 септември 2019 г. е била свалена от ефир и не ѝ е било разрешено да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и да води сутрешното си предаване по радиото. Тя потвърди, че е имала среща със Светослав Костов в Борисовата градина, на която той ѝ е казал, че имало четирима души, които са се дразнили, че говори критични неща за Гешев. След това е провела разговор и с премиера Бойко Борисов.

Не смея да мисля, че някой може да спре програма „Хоризонт“ заради мен“, посочи Великова. Тя подчерта, че е ставала свидетел на политически натиск в БНР – през 1996 г. и 2004 г., когато е имало уволнение на журналисти.

Бившият директор на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов обясни, че също е имал разговор със Светослав Костов в Борисовата градина, когато Костов му е казал, че някакви хора не искат Силвия Великова да участва в радиото през следващия месец. „От това зависеше бъдещото финансиране на радиото, както и оставането на Светослав Костов и това дали той ще успее да си намери работа изобщо“, обясни Савов. Той също изказа твърдение, че политически натиск над БНР е имало. По думите му Костов е искал да командирова Силвия Великова в Стара Загора, но той не се е съгласил. На следващия ден Савов бе пенсиониран от Управителния съвет на БНР.

Стефан Ташев: Не е оказван натиск за сваляне на Силвия Великова и спиране на „Хоризонт“

Стефан Ташев, който е член на Управителния съвет на БНР, посочи, че решение за сваляне на Силвия Великова и спиране на програма „Хоризонт“ не е било обсъждано в УС. „Решихме да пенсионираме Ивайло Савов, защото седмици преди това той обясняваше колко е уморен и как му е трудно да си върши работата“, обясни той. Ташев е категоричен, че никой не е оказвал натиск на УС да сваля журналистката от ефир. Той обясни, че дори е научил за това от социалната мрежа „Фейсбук“.

Окончателно: Светослав Костов аут от БНР

Светослав Костов: Води се хибридна война, тиражирана от медии с икономически интереси

Бившият директор Светослав Костов определи случилото се като хибридна война, подета от един пост във Фейсбук и тиражирана от медии с икономически интереси. Той отрече плурализмът да е силно застъпен в БНР.

Костов отказа да назове чии са тези „икономически интереси“. Темата той коментира така: „Опитахме се да разбием обръча от фирми, които източваха бюджета на БНР по един или друг начин“. Той обясни, че е имало несключени застраховки на автомобилите на радиото, а архивът е бил унищожен и изнесен в частна фирма. „Само за три месеца ограничавайки този обръч от фирми, успяхме да спестим 1,5 млн. лв.“, подчерта той и обясни, че е нормално, когато „спреш канчето“ на някого да има ответен удър.

Костов отрече твърденията на Ивайло Савов за оказване на натиск с аргумента, че по същото време той е бил в платен годишен отпуск и е бил на морето, а след това е заминал за чужбина. 

Той е на мнение, че спиране на радиото не е имало. „Получих докладна от техническия директор Пламен Костов за профилактика на програма „Хоризонт“. Но това в никакъв случай не значи спиране на излъчването“, обясни бившият директор.

Така като ги слушам имам чувството, че аз по цял ден седя в Борисовата градина и си говоря“, така Костов коментира твърденията на Силвия Великова и Ивайло Савов, че се е срещал с тях там. Той отрече да му е оказван политически натиск. „Откъде се появиха някакви митични четирима души, нямам никаква идея“, посочи той.

Костов е категоричен, че не е имало промяна в ресора на Силвия Великова. Той обаче изрази съгласие с нея, че през годините в БНР е бил оказван политически натиск.

Даниела Късовска: Костов лично задраска името на Великова от сводката за месеца

В комисията беше разпитан и зам.-главният редактор в „Хоризонт“ Даниела Късовска, която опроверга твъденията на Костов, че Силвия Великова не е била свалена от ефир. Според нея програма „Хоризонт“ е била грубо порогана, като е било променено заложеното от Великова за следващата сутрин. Тя посочи, че пред нея лично Костов е казал, че журналистката няма да отразява протеста на Иван Гешев на следващия ден и е задраскал името ѝ от сводката до края на месеца.

Пламен Костов: Сигналът бе спрян по настояване на Костов

Техническият директор на БНР Пламен Костов, разследван от прокуратурата заради 5-часовото спиране на „Хоризонт“, коментира, че от техническа гледна точка сигналът на програма „Хоризонт“ не е прекъсван. „През цялото време сигналът вървеше по оптичните линии към кулата. Сигналът беше прекъснат от НУРТС по настояване на Светослав Костов, а аз изпратих email за въстановяване на програмата. Никакви технически причини не е имало, иначе щях да ги докладвам“, подчерта той.

От своя страна, Светослав Костов коментира, че няма нормален човек, който да спре БНР. „Човек трябва да бъде идиот, за да спре радиото“, заяви той и отрече да е спирал излъчването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама