Горанов иска да назначава шефа на новата Агенция по хазарта

11:58, 23 яну 20 / Политика 25 2497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на новата Агенция по хазарта, която Министерството на финансите предлага да бъде създадена, ще бъде назначаван от финансовия министър. Това гласи проектът за Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ).

Заплатата на шефа на новата агенция също ще бъде определяна от министъра на финансите. Заместник изпълнителният директор ще бъде назначаван от министъра по предложение на изпълнителния директор.

СБЛЪСЪК: Трябва ли да има монопол в хазарта?

От МФ съобщиха, че са публикували за обществено обсъждане проекта на закона за НАХ, с който се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в България, като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта.

Проектът предвижда намаляване на държавната такса върху лотариите. Вместо досегашните 15% върху стойността на залозите, таксата става 25%, но върху разликата между залозите и изплатените печалби. По закон поне 50% от залозите трябва да се върнат на участниците, обичайно се раздават над 60%. 

Хазната е ощетена с над 210 млн. лв. заради разлика в хазартните такси 

Предлага се и промяна на сега действащата разпоредба на чл. 10а от ЗХ, която регламентира вноските за социално отговорно поведение. В тях е записано, че организаторите на хазартни игри правят годишни вноски за социално отговорно поведение в определените от закона размери, а с предложената промяна се добавя, че такава вноска ще се дължи за всеки издаден лиценз. В настоящия момент, независимо колко издадени лиценза има даден организатор, той дължи и респективно заплаща същата вноска като организатор, който има издаден един единствен лиценз.

С промяната се цели избягване на тази неравнопоставеност между отделните организатори на хазартни игри.

Комисията по хазарта може да стане еднолична

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама