Акцент на деня: Перничани, ще си почакате...

17:30, 23 яну 20 25 4495 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Правителството официално поиска съгласие от Столичния общински съвет за използване на водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник, като част от плана си за спасяване на града от водната криза. Сега топката е в ръцете на СОС.

Искането на Министерски съвет ще бъде разгледано "в спешен порядък" в Столична община, за да бъде прието с нейните условия, каза Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост. А именно - да се даде гаранция, че няма да има проблеми с водоснабдяването в столицата, с което вече се ангажираха представителите на "Софийска вода", която управлява мрежата.

Предложението за спасителна вода от София дойде миналата седмица по време на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърите на икономиката, на екологията и на енергетиката, кметовете на София и Перник, други кметове и областни управители.

От правителството поискаха през софийската водоснабдителна мрежа да минават допълнително 300 л/сек. за Перник. Местното ВиК ще плаща за ползването на столичната водна система. По план свързването със софийската мрежа може да бъде сторено като бъдат насочени води през водосбора на „Белмекен“ към язовир „Бели Искър“. През софийската ВиК мрежа те ще достигат до резервоар „Мало Бучино“, а оттам ще се изгради 13.5 км тръбопровод до Перник.

В помощ на изпълнението на това решение се притекоха от Камарата на строителите. Те обещаха пълна мобилизация за изграждане на помпена станция и водопровод от „Мало Бучино“ до Перник така, че в максимално кратки срокове водопроводът от 13,5 километра да бъде изграден.

Средствата за проекта все още не са отпуснати, защото не се знае окончателната стойност. Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че това ще се случи на извънредно заседание на кабинета и призова да се спре със спекулациите, че инвестицията струвала само 5 млн. лева.

През декември кабинетът отпусна 30 млн. лв. за Перник. Преди това градът получи над 4 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването и подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води.

Караниколов съобщи, че са намерени нужните тръби за свързване на водопреносната мрежа между София и Перник. Те ще се внесат от чужбина, като за транспортирането им ще са нужни около 300 камиона. Част от тръбите вече са произведени, а другите ще бъдат готови в кратък срок.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров алармира, че заради липсата на вода в града има риск от епидемия от хепатит. От местната РЗИ пък съобщиха, че са открити леко завишени стойности на манган във водопреносната мрежа в Перник при извършвания контролен мониторинг заради водния режим. Завишението не е свързано със здравен риск, въпреки това не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене.

За да помогне в борбата със заразата, общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. Местната власт ще поиска и помощ от правителството в тази посока.

Емил Караниколов увери, че водата, която ще се влива в язовир „Студена“ ще бъде проверявана стриктно. За момента няма да се прехвърля вода от язовир "Долна Диканя", където преди около два месеца беше открита салмонела. Новите изследвания отпреди 15 дни не са регистрирали такава инфекция. Възможно е през зимата тя да отива на по-ниски нива на водохранилището и не бива да се рискува със заразяване на язовир "Студена", каза Караниколов.

Водният режим в Перник и региона беше възстановен снощи след отстраняването на мащабната авария на главен водопровод, оставила ги напълно без вода. По думите на управителя на ВиК Перник Борислав Иванов авариите са се увеличили драстично от започването на водния режим, тъй като спирането и пускането на водата натоварва мрежата.

На ход сега е София. Решението се очаква следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама