Валери Симеонов: Мой личен ангажимент е да огранича търкането на талончета

19:18, 23 яну 20 / Политика 25 2820 Topnovini
БГНЕС

"Мой личен ангажимент е да огранича тази масова епидемия - търкането на талончета", това заяви в ефира на bTV Валери Симеонов. Предложението на лидера на НФСБ за промени в Закона за хазарта беше прието днес на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Поправката предвижда единствено държавата да може да организира лотарийни игри.

Симеонов: Предложението ми за хазарта тръгна добре-хайде, да му е по вода

Според Валери Симеонов в момента се извършва чисто хазартна дейност без оглед на възраст и място на разпространение. Хазартът е болестно състояние според СЗО, заяви още Симеонов.

„Предишният път, когато се опитах да променя този закон, нещата се забавиха, остана в деловодството на НС. Тогава предварително проведох разговори с председателите на ПГ на ГЕРБ и БСП – те увериха, че ще подкрепят промените“, обясни още лидерът на НФСБ.

"Имаше избори, нещата се забавиха, а предложенията бяха преработени. Сега потърсих среща с премиера и министрите на финансите и на спорта, получих подкрепа", обясни Симеонов и заяви категорично, че действията му не са нагласена атака срещу хазартния бизнес.

Васил Божков: Ако одържавят лотарията, напускам Левски

Ангел Ангелов, представител на "Евробет" заяви, че няма анализ какъв ще е ефектът върху спортния тотализатор след промените в Закона за хазарта, както и че текстовете противоречат на Конституцията.

„Пускането на подобен закон е в противоречие с член 19 от Конституцията, която ясно казва, че национализацията е забранена, както и всяка форма на монопол. В момента излиза така, че господин Валери Симеонов предлага противоконституционен закон“, заяви Ангел Ангелов, който се включи по телефона.

''Това са манипулации, не се налага монопол върху хазарта, а само върху лотарията като форма на хазартна игра, и то с оглед здравето на нацията", обяви в отговор Валери Симеонов.

Хазната е ощетена с над 210 млн. лв. заради разлика в хазартните такси

Лидерът на НФСБ заяви още, че очаква и политически дивиденти от промените, които предлага. По думите му въпросът до някъде е и политически. „Естествено е, че ще имам и политически дивиденти. Знаете кой е основният спонсор ДПС – собственикът на Lafka“, заяви още Валери Симеонов.

Той припомни, че през 2014 г. Йордан Цонев от ДПС внася промяна в Закона за хазарта, с която се определят начини, по които се плащат такси от всички, които извършват хазартна дейност. „И там г-н Цонев съвсем случайно е пропуснал да пише лотарията. Писал е "бинго", писал е "лото", писал е всички други, но пропуснал лотарията“ - така според Симеонов след това на държавата цяла година не е платена и стотинка.

Йордан Цонев отговори по телефона, че не отговаря на истината, че в предложенията му за промяна на закона за хазарта през 2014 г. няма думата "лотария". "По предложения на народни представители в залата тогава са вкарани текстове, с които направиха така, че лотарията да е извън този обсег", обясни депутатът от ДПС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!