Земеделците притеснени заради сушавата година

08:44, 24 яну 20 / Политика 25 2069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към днешна дата има 5 регистрирани огнища на африканска чума по свинете, като две са проблемните, тъй като са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто.

Колко милиона струва Африканската чума на държавата

Тенденциите на увеличаване интензитета на заболяването Европа и света се засилват. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на заболяването.

Според министър Танева решението е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност.

"Положителни проби от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине", заяви земеделският министър.

Хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи". Министърът обърна внимание, че сред земеделската общност има притеснения предвид сушавата година.

"Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи" са с обичайните или малко по-ниски нива. Можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители. Мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените", увери Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама