Зарът е хвърлен (Тема с продължение...)

09:00, 25 яну 20 25 5977 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Проектозаконът за въвеждане на държавен монопол в тотото и лотариите беше одобрен от бюджетната комисия. Така войната в хазарта продължава с пълна сила, а каква ще е развръзката предстои да разберем. Правителството одобри спасителен план за Перник със „смела инженерна идея“ - построяването на 13-километрова тръба между София и миньорския град. В Давос климатичните проблеми скараха американския президент Доналд Тръмп и екоактивистката Грета Тунберг. В родния парламент БСП отново атакува управляващите, като внесе четвърти вот на недоверие и още:

***

Хазартен сблъсък

Войната за хазарта е в разгара си. В четвъртък Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта на Валери Симеонов и група народни представители за промени в Закона за хазарта, който ще забрани частните лотарии. Предложението беше одобрено от 11 депутати от редиците на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, шестима се въздържаха, сред които депутати на БСП и ДПС. Никой не гласува „против” това лотарийните игри вече да са само държавни, реално нямаше и дебат по темата.

Премиерът Бойко Борисов заплаши Комисията за хазарта с последици, че е допуснала фирмите на Васил Божков да платят с 210 млн. лева по-малко. Заплаши и самия Божков с отнемане на лиценза.

Оказа се, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори. Това стана ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция. Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са плащали по 20%, но от комисионите.

Министерството на финансите пък внесе за обсъждане свой проект за нов закон за хазарта. В него се предвижда Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарт. С него се предлага и промяна на таксите, които дължат организаторите на лотарии и спортни залагания. Oт законопроекта на финансовото министерство сe разбра също, че ще има намаление и на таксите. Вместо досегашните 15% върху стойността на залозите, в хазната да влизат 25% от разликата между залозите и изплатените печалби. Ден по-късно финансовият министър даде крачка назад. От ведомството обявиха, че запазват стария режим на облагане, защото е "във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела подлежи на различни интерпретации".

Всичко това накара Васил Божков да даде интервю за „Свободна Европа“ след 10-годишно мълчание. Бизнесменът смята, че зад идеите за държавен монопол стоят управляващите, а вносителят Валери Симеонов е инструмент и целта е един успешен бизнес да бъде прехвърлен на друг играч. Божков коментира, че се действа "малко безпардонно" и дори определи ситуацията за бизнеса като "искаме да го заграбим - това е положението".

На въпрос дали е говорил с Борисов той отговори, че е потърсил премиера, но той не му е вдигнал. На среща с феновете на „Левски“ му беше зададен същия въпрос, но този път Божков отговори: "Кой съм аз, че да говоря с премиера".

Васил Божков обяви още, че с предложението се нарушава Конституцията, заради което може да съди държавата. Освен това той подчерта, че може да спре издръжката на футболния "Левски", тъй като "Национална лотария" е основният спонсор на клуба.

Веднага след тази новина феновете поискаха среща с премиера Борисов заради притесненията си за бъдещето на "Левски", а той ги прие в петък в кабинета си.

Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“, каза по време на срещата си с тях Борисов.

Аз съм болен левскар. „Левски“ е нещо, което го е имало и пак ще го има“, каза премиерът.

Как ще завърши сблъсъкът за хазарта все още не се знае. Защото историята знае и други сякаш сигурни промени в закони са претърпявали големи обрати.

***

Пернишкият Рубикон

Правителството официално поиска съгласие от Столичния общински съвет за използване на водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник, като част от плана си за спасяване на града от водната криза.

Предложението за спасителна вода от София дойде по време на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите на икономиката, на екологията и на енергетиката, кметовете на София и Перник, други кметове и областни управители.

От правителството поискаха през софийската водоснабдителна мрежа да минават допълнително 300 л/сек. за Перник. Местното ВиК ще плаща за ползването на столичната водна система. По план свързването със софийската мрежа може да бъде сторено като бъдат насочени води през водосбора на „Белмекен“ към язовир „Бели Искър“. През софийската ВиК мрежа те ще достигат до резервоар „Мало Бучино“, а оттам ще се изгради 13.5 км тръбопровод до Перник.

От Камарата на строителите, които се притекоха на помощ, обещаха пълна мобилизация за изграждане на помпена станция и водопровод от „Мало Бучино“ до Перник така, че в максимално кратки срокове водопроводът от 13,5 километра да бъде изграден.

Средствата за проекта все още не са отпуснати, защото не се знае окончателната стойност. През декември кабинетът отпусна 30 млн. лв. за Перник. Преди това градът получи над 4 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването и подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води.

Намерени са и нужните тръби за свързване на водопреносната мрежа между София и Перник. Те ще се внесат от чужбина, като за транспортирането им ще са нужни около 300 камиона. Част от тръбите вече са произведени, а другите ще бъдат готови в кратък срок.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров алармира, че заради липсата на вода в града има риск от епидемия от хепатит. За да помогне в борбата със заразата, общината в Перник е поръчала 10 химически тоалетни с мивки, които да разположи из града. На ход сега е София. Решението се очаква следващата седмица.

“Свързването на водопроводната система на София с тази на Перник няма да доведе до повишаване цената на водата за софиянци”, увери кметът на София Йорданка Фандъкова. “Има уверения, че няма да се повиши цената на водата и за Перник”, уточни тя.

***

БСП си мисли, че ще бутне правителството, а пък Борисов -не

Четвъртият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов вече официално е факт. Той беше внесен в деловодството на парламента от лидера на БСП Корнелия Нинова. Мотивите за него са провал в политиката по околната среда и водите, водната криза, мръсният въздух и проблемите с боклука.

Подписите си под него са сложили 78 депутати от левицата. ДПС ще го подкрепят в зала и ще добавят и своите аргументи. От "Воля" ще обявят решението си в сряда, но очакванията са да не подкрепят свалянето на кабинета. Остават независимите депутати, които са от "Атака". Те имат въпроси към БСП, за да решат как да гласуват.

„Няма по-силни мотиви от фактите. Половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от света“, каза Нинова, след като внесе искането за вота в деловодството на парламента.

"Отговорността се носи от правителството и тя е вследствие на неадекватна политика в продължение на години от правителствата на Борисов", каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков след консултации с извънпарламентарните партии АБВ и "Движение 21", които дадоха подкрепата си за вота на "червените".

„Ние заявихме още в края на миналата година, че ще подкрепим вота. Ще предоставим на ръководството на ПГ на „БСП за България“ допълнителни аргументи, от които е видима катастрофалната политика на правителството в сектора“, каза лидерът на АБВ Румен Петков. Преди две седмици партията представи пред медиите документи, които показват, че екоминистърът е бил наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци назад. Независимо от това обаче мерки от никакъв характер не са били предприети.

"След като това не е направило впечатление на никого, това означава, че ятото на калинките е в размери, които са трудно поносими в обществото. Да съсипеш живота на 100 000 души в град, обграден от четири планини, какъвто е Перник… Не можахме да направим България Швейцария на Балканите, но Борисов с правителството си направи Перник Сахара на Европа“, каза още Петков.

След внасянето на искането за вот на недоверие към правителството от ГЕРБ обявиха, че вотът на недоверие няма да мине и коалицията е стабилна.

"ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще изпълним управленската програма, която сме подписали преди три години и ще довършим своя управленски мандат“, каза депутатът Александър Ненков.

За успешен вот на недоверие са нужни гласовете на повече от половината депутати, което е 121. БСП са 79, ДПС 25, "Воля" 12, а независимите - 8. Ако всички гласуват "За", се събират 124 гласа. При отхвърляне на предложението за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

В петък народните представители проведоха близо 4-часови разисквания по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

Правителството на Борисов не е просто вредно, а вече е потенциално опасно за България“, заяви Нинова и посочи, че всяка промяна към по-добро преминава през неговата оставка.

"Вие искате пир по време на чума и ние няма да го допуснем", каза депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

ДПС също обвини Борисов в некадърно управление. Според „Атака“ вотът на недоверие е последният опит на опозицията да има предсрочни избори. Според НФСБ с вота на недоверие БСП иска да черпи политически дивиденти.

***

Борбата с климатичните проблеми скара Тръмп и Тунберг в Давос

Швейцарското планинско село Давос отново събра водещи фигури и институции за 50-ото издание на Световния икономически форум. В дните от 21 до 24 януари то посрещна около 3000 участници от цял свят.

През годините събитието се превърна в място за преговори, срещи и постигане на различни договорености в сферата на световната икономика и политика. Тази година опазването на околната среда се превърна в основна тема на разговорите в Давос. За да подчертаят важността на темата организаторите поканиха и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

Известната с острите си китики Тунберг обвини събралите се световни лидери, че въпреки кампаниите нищо не е направено за борбата с изменението на климата. „Изисква се много повече от направеното. Това е само в началото“, каза тя.

Очаквано - изявите на младата екоактивистка Грета Тунберг и на американския държавен глава, предизвикаха най-голям интерес. Без да назовават имената си, двамата влязоха в словесен двубой. В речта си пред форума президентът на САЩ обяви, че Съединените щати процъфтяват, че икономиката е в блестящо състояние, че страната се радва на най-чистите въздух и вода. Похвали търговските сделки на Вашингтон с Китай, Мексико и Канада и ги даде като пример за търговията през 21 век. Обяви, че страната ще се включи в инициатива за засаждане на 1 трилион дървета. Тръмп каза още, че не е време за песимизъм, и че предсказанията за апокалипсис са преувеличени.

В публиката присъстваше Грета Тунберг и явно това беше адресирано към нея, защото малко след речта на Тръмп, екоактивистката участва в дискусия "Избягване на климатичен апокалипсис." В собствената си реч пред форума тя отново беше безпощадна към световните лидери.Получаваме празни думи и обещания", каза тя. Според нея действията за намаляване на температурата в световен мащаб трябва да започнат незабавно, а всички, подписали Парижкото споразумение, се провалят в постигане на заложените е него градус и половина по-ниски температури.

Премиерът Бойко Борисов също беше сред участниците в Световния икономически форум. В Давос той обсъди Европейския зелен пакт с шефовете на ЕП и ЕК. Българският премиер изтъкна, че превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. По думите му преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен. Според него успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави.

Българският премиер успя да проведе и редица двустранни срещи с лидерите от Балканите. Най-голямо впечатление обаче направи разговора му с дъщерята на американския президент Иванка Тръмп. Борисов се похвали, че двамата заедно са слушали речта на баща ѝ Доналд Тръмп и след това са споделили своите впечатления. Изглежда компанията на българския премиер е допаднала на Иванка Тръмп, защото от споделените снимки личи, че тя искрено се забавлява.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама