Българският език влиза в официална програма в Калифорния

11:03, 24 яну 20 25 1882 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност). Това съобщи генералният консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев, предаде БНТ.

След двегодишни преговори на генералното консулство и българското училище „Св.Св. Кирил и Методий“ на местно и щатско ниво, Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата. Първият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 22 февруари.

Изпитът е открит за ученици от 5 и 8 клас, както и за зрелостници от държавните училища в Лос Анджелис за получаване на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на владеене за 5 клас е А1, за 8 клас - А2 и за получаване на „Сертификат за двуезичност“, минималното ниво е В1.

След успешно полагане на изпита, учениците получават сертификат с безсрочна валидност и международно признание. „Сертификатът за двуезичност“ се признава от щатското министерства на образованието в Калифорния и от други щати в САЩ, в Европа, както и балобразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши учебни заведения в България.

Много от университетите в САЩ признават владеенето на втори език, което се зачита като издържан изпит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама