Ново 20: Горанов с крачка назад за лотарийните такси

14:25, 24 яну 20 25 3202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Валери Симеонов разбуни духовете с внесените промени в Закона за хазарта - той настоява частни фирми да не могат да организират лотарийни игри. Тази дейност да извършва само държавата. Частните лотарии, разбира се, са против.

Симеонов представи идеите си лично на премиера Борисов. През финансовия министър и управляващите станаха участници в казуса. Горанов прогнозира, че ще е готов с промени в Комисията по хазарта "до месец". Не изчака и седмица и предложи за обществено обсъждане нов закон, който да национализира комисията.

Интерпретации предизвикаха не идеите на Горанов сам да назначи шефа на комисията и да определя заплатата му, а таксите, които държавата ще събира за лотарии.

Таксите са във фокуса на общественото внимание, след като от прокуратурата обявиха, че хазната е била ощетена с над 210 млн. лева, защото Спортният тотализатор и частните лотарии са плащали различни такси.

Вчера от законопроекта на финансовото министерство разбрахме, че ще има намаление на таксите. Вместо досегашните 15% върху стойността на залозите, в хазната да влизат 25% от разликата между залозите и изплатените печалби. Именно този метод е използван от фирмите на Васил Божков и така в карайна сметка са плащали по-малко от държавното тото.

Днес финансовият министър даде крачка назад. От ведомството му обявиха, че запазват стария режим на облагане, защото е "във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела подлежи на различни интерпретации".

Сега организаторът на хазартни игри ще дължи такса от 15% върху залозите. В тази графа влизат традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета. Когато организаторът е отговорен само за провеждането на хазартни игри, в които участниците играят един срещу друг нап. покер турнири, ще дължи държавна такса 20% върху получените от играчите такси и комисионни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама