Денят накратко – 24 януари

19:00, 24 яну 20 25 1928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Политически заложник ли е ФК „Левски“, до къде стигна вота на недоверие, какви състезания с най-добрите скиорки в света предстоят в Банско, в кои градове обявиха грипна епидемия и още: 

***

Политически заложник  

Премиерът Бойко Борисов се срещна с феновете на "Левски". Причината са предложените промени в Закона за хазарта, които според Васил Божков ще застрашат финансирането на клуба, ако единствено държавният „Български спортен тотализатор“  организира лотарийни игри.

След срещата с премиера обаче, вместо ситуацията да се изясни, привържениците на „сините“ заявиха, че са притеснени за бъдещето на клуба. Те споделиха, че им е омръзнало клубът да бъде „разменна монета в игри на високо ниво“. Според тях „Левски“ е политически заложник. На притесненията на футболните фенове Борисов отговори така: „Аз също съм левскар.  Но вие сте тези, които обвързахте двете теми. ФК „Левски“ е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов направи крачка назад за лотарийните такси. От ведомството му обявиха, че запазват стария режим на облагане, т.е. организаторът на хазартни игри ще дължи такса от 15% върху залозите.

***

Размисли и страсти...и един вот на недоверие

Народните представители проведоха близо 4-часови разисквания по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“. Премиерът Бойко Борисов не присъства лично на дебатите, което опозицията не пропусна да отбележи още в самото начало. В негово отсъствие лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че правителството се е провалило в политиката по околната среда. Според нея водната криза в Перник и проблемите с боклука са следствие на корумпираното управление на Бойко Борисов. ДПС също обвини Борисов в некадърно управление.

Страстите в парламента се нажежиха. Управляващите не останаха длъжни и обвиниха опозицията, че с вота на недоверие иска пир по време на чума, както и да черпи политически дивиденти. Конструктивните предложения за кризата в Перник бяха изместени от политически размисли и страсти, а Петя Аврамова на свой ред обвини левицата, че целта ѝ е от кабинета да си тръгне още един министър – регионалният.

***

Банско е домакин на Световната купа в алпийските ски

От днес до 26 януари в Банско за седми път ще се проведат стартовете за Световната купа в алпийските ски. 57 състезателки от 14 нации ще карат 2 спускания и един супергигантски слалом. Специално за старответе у нас пристигнаха носителката на големия кристален глобус Микаела Шифрин, която е и действаща олимпийска и световна шампионка, примата в скоростните дисциплини на Италия София Годжа, първата в алпийската комбинация от олимпиадата Мишел Гизин (Швейц) и тази от световното Уенди Холденер (Швейц). Златната медалистка в спускането от Оре 2019 Илка Стухец (Слвн) също е в Банско. За Световната купа пристигна и единствената действаща състезателка спечелила златни медали в два различни спорта по време на една и съща олимипиада Естер Ледецка от Чехия.

Днес в Банско се проведе отмененият кръг от Световната купа във Вал д'Изер от 22 декември, а утре и вдругиден предстоят още две състезания с най-добрите скиорки в света - спускане (в събота) и Супер-Г (в неделя).

***

Черна статистика на пътя

144 пешеходци са убити през 2019 г. по пътищата на България. Това сочат предварителните данни на МВР за миналата година. Жертвите се увеличават спрямо 2018 г.,когато са били 123, или с 21 повече. 40% от всички катастрофи с пешеходци през 2019 г. са станали, защото шофьори са отнели предимството им. Само 1% е по вина на пресичащите. Най-много загинали и ранени има в Бургас, следвани от Варна и Пловдив.

***

Грипната епидемия завзе нови територии

Грипна епидемия е обявена в област Велико Търново, Хасково, Ловеч, Кърджали, както и на територията на общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. Епидемия обявиха и в Асеновград, а от понеделник обявяват грипна епидемия и в София. От утре пък регионалната здравна инспекция в Габрово обявява грипна епидемия на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново.

***

Поклон!

Почина големият български художник и професор в Националната художествена академия Андрей Даниел. Той е носител на множество награди. Има над 100 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 публикации. Бе син на известния театрален режисьор Леон Даниел.

По-късно през деня беше съобщено, че е починал и Богомил Герасимов – дипломат, журналист и писател. Последният му дипломатически пост е посланик на България в Мексико през 1976-1982 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама