Расте броят на жертвите на силното земетресение в Турция (ОБНОВЕНА)

15:30, 25 яну 20 / Свят 25 4483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана в 08:30 часа, Обновена в 15:30 часа

Расте броят на жертвите на силното земетресение в Турция. По последни данни те са най-малко 19. Ранени са над 770 души. В резултат на труса са разрушени десетки сгради. Епицентърът е близо до град Сивридже. Дълбочината е била 10 километра.

Трусът е усетен в Израел, Ирак и Сирия. По данни на българското Министерство на външните работи няма пострадали наши сънародници.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на  Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод земетресението в Югоизточна Турция, взело човешки жертви.

Борисов изразява надежда, че навременните и професионални действия на спасителните екипи и медицинските служби ще помогнат за спасяването на хора от засегнатите сгради. Той пожелава бързо възстановяване на всички пострадали от земетресението.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева се свърза със своя турски колега Мевлют Чавушоглу, за да изрази съболезнования към близките на загиналите при опустошителното земетресение и да изрази надежда за бързо възстановяване на ранените. Тя предложи и българската държава да помогне при нужда. Министър Чавушоглу благодари за солидарността на българското правителство и българския народ.

Министър Захариева изпрати и телеграма до министър Чавушоглу: "С дълбока загриженост научих новината за земетресението в Източна Турция, довело до човешки жертви. Бих искала да изкажа своите най-искрени съболезнования, както към близките и роднините на загиналите, така към целия турски народ", пише тя.

Извадиха 39 души живи изпод развалините в Турция

Държавният глава Румен Радев също изрази съболезнования на своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган.

"В този труден момент България е съпричастна с трагедията на своите съседи и е готова да окаже подкрепа за преодоляване на последиците от земетресението", е позицията на държавния глава. Президентът Радев изразява съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и надежда за бързото възстановяване на пострадалите при природното бедствие.

Междувременно Ердоган пристигна на мястото на земетресението, предаде агенция Анадолу. Президентът отмени планираното си присъствие на 33-то общо събрание на Съвета за външноикономически отношения на Турция в Международния конгресен и изложбен център в Истанбул.

Ердоган обеща държавата да окаже подкрепа и помощ на ранените и на роднините на жертвите на бедствието. "Успяхме да извадим много хора от развалините. Ще направим всичко по силите си. Няма да оставим никого без храна или подслон", каза Ердоган в спасителната зона в град Елязъг. Президентът присъства и на погребението на някои от жертвите.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама