Македония иска съдействие от България за скандала с вноса на отпадъци

20:15, 25 яну 20 25 3466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският министър на околната среда Насер Нуредини ще се обърне към българските власти за изясняване на скандала с вноса на отпадъци от чужбина в страната, съобщава БГНЕС.

Както е известно българското дружество „Блацион“, в което участие имат двама македонски граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов, са внасяли отпадъци от Италия, които бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Самият Ангелов доскоро беше директор на най-голямото депо в Скопие. След избухването на този скандал той беше уволнен.

Опасните отпадъци ще се следят на гранични пунктове с GPS

„Ще поискаме сътрудничество и съдействие от българските власти. Ако има и най-малкото съмнение, за което е необходимо разследване, ние ще сътрудничим с тях, за да бъдем сигурни, че подобно нещо няма да се случи в нашата страна и за да установим кой е отговорен за това“, заяви Нуредини пред МИА.

Той подчерта, че митническите власти са длъжни да знаят какво се внася в страната. „Съществуват правила, според които граничният контрол трябва да бъде много строг. Ние ще ги подкрепим по всякакъв начин и като институция ще направим всичко, което е необходимо“, добави министър Нуредини.

Прокуратурата взе под специален надзор италианския боклук във Варна

Министърът съобщи, че единственият опасен отпадък е битовият. Той подчерта, че се внасят отпадъци за рециклиране и повторна употреба.

„Единственият опасен отпадък, който имаме в нашата страна, е битовият. Не е разрешено да се внася какъвто и да било боклук за депониране или складиране. Единственият внос на отпадъци е за такива, които се рециклират или ползват повторно. Ако има съмнение за каквито и да е други дейности от такъв тип, ще започнем разследване“, каза още министърът на околната среда.

Окръжната прокуратура в Бургас започна разследване за контейнерите с отпадъци, които бяха заловени на българските пристанища. По нейни данни те са били предназначени за фирма в Плевен. Според управителя на компанията „Блацион“ Горан Ангелов те са били за ТЕЦ „Бобов дол“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама