Астронавти излязоха в открития Космос, за да поправят уред

21:40, 25 яну 20 / Култура 25 3538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Астронавтът на НАСА Андрю Морган и астронавтът на Европейската космическа агенция Лука Пармитано излязоха в открития космос извън борда на Международната космическа станция (МКС) за ремонта на нейния магнитен алфа-спектрометър, предадоха АП и ТАСС.

Астронавтите на МКС останаха без тоалетни

Довършителната ремонтна работа се предава пряко на сайта на НАСА и ще бъде с продължителност около 6,5 часа. Астронавтите ще трябва да тестват монтираната по-рано система за охлаждане на научния прибор.

На 2 декември миналата година те свалиха гайките на осемте тръби на охладителя на алфа-спектрометъра. Към тях те включиха новата система, в която циркулира втечнен въглероден двуокис. След това астронавтите монтираха топлозащитен екран над онази част на апарата, която е ориентирана към Земята.

Русия подготвя първа научна лаборатория на борда на МКС

Магнитният алфа-спектрометър е прибор с маса 7,5 тона на стойност 1,5 милиарда долара. За неговото изработване бяха необходими 14 години. Той беше доставен на МКС на борда на совалката "Индевър" през месец май 2011 година.

В неговото създаване се включиха 56 института от 16 страни. С негова помощ учените се надяват да намерят следи от антиматерия и да изучат състава и енергийния спектър на първичните космически лъчи. По този начин астрофизиците ще изяснят как се е образувала Вселената.

Предполагаше се, че спектрометърът ще работи без сериозни проблеми в продължение на 10-18 години, но някой повреди се появиха на третата година след пускането му в експлоатация. При успешен ремонт на уреда изследванията с него могат да продължат до 2024 година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама