Мария Габриел: Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката

12:04, 27 яну 20 25 1431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата Хоризонт 2020. Само за 4 години те са получили от 10 милиона евро през 2014 г. до 30 милиона през 2018 г.. Над 50% е нараснало участието им в проекти спрямо 2017 г., но разбира се, че имаме нужда от много повече. Това каза пред журналисти еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Днес се провежда среща на лидерите на организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани. Специален гост на събитието е българският еврокомисар.

Снимка: БГНЕС

„И сега Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата Хоризонт 2020, която е под мое ръководство”, заяви Габриел и посочи, че малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката, но има нужда от нови механизми. Затова Габриел представи пред форума Европейския иновационен съвет, в рамките на който ще има два механизма за финансиране.

Еврокомисарят отчете, че страните имат нужда от млади хора, от таланти, които да остават и да работят за региона си, за страната си. „Затова се радвам, че рамките на новата програма Хоризонт Европа ще имаме специални мерки насочени и към този феномен – изтичане на мозъци, да ги окуражим да създават своите стартиращи компании, но най-вече да им улесним пътя за създаване на контакти, които след това, вследствие на новите технологии да не ги карат да излизат от страната си“, посочи още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама